"Depresyona giren evcil hayvanlar intihar ediyor"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, evde bakılan muhabbet, papağan gibi kuşların kendi kendine tüylerini yoluyor, kedi ve köpeklerinde sık sık kuyruğunu ısırıyorsa depresyona girdiklerinin bir işareti olduğunu söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, evcil hayvanlarında tıpkı insanlar gibi zaman zaman depresyona girebileceğini belirtti. Muhabbet kuşu, kedi, köpek ve evde beslenen diğer hayvanların, insanlarla aralarında duygusal bir bağ oluştuğunu ifade eden Yıldız, bu bağın kopması, terk edilmesi, ilgisizlik ya da kötü davranışların hayvanları depresyona sürüklediğini dile getirdi.

“Kendilerini yaralayabiliyor hatta intihar ediyorlar”
Hayvanların depresyona girdiğini aslında bazı davranışlarla anlatmaya çalıştığını vurgulayan Yıldız, bu belirtilerin dikkate alınmadığı taktirde, sağlık durumunun daha da kötüleşeceğine dikkat çekti. Yıldız, şu uyarılarda bulundu; “Örneğin depresyona girerek tüylerini yolan muhabbet kuşu tedavi edilmez ise bu kez tüylerini yolmakla kalmıyor, kendini ciddi şekilde gagalayarak yaralıyor. Bu da ölümüne sebebiyet veriyor. Yani depresyon sonucu intihar ediyor. Köpek ve kediler ise depresyona girdiklerinde kuyruk ısırma, bacak ısırma ve sürekli bir yerlerini yalama belirtisi veriyor ve depresyonu atlatamazsa bu kez kuyruğunu koparıp yiyor. “

Hayvanlarında depresyon ilaçları var
Hayvanların depresyonu atlatmalarında en büyük destekçilerinin yine sahipleri olduğunu vurgulayan Yıldız, bunun yetmediği durumlarda ilaçla tedavi yapılabileceğini belirtti. Yıldız, havyarlara özel depresyon ilaçları bulunduğunu dile getirerek, “Ancak çoğunlukla öncelikle sahibinin desteği ve sevgisiyle evcil hayvanlar depresyonu atlatılabiliyor. Böyle durumda veteriner hekimlerden de yardım alınabilir. Ancak ağır depresyonlarda ilaç takviyesi de gerekebilir. Bu durumda hayvanlar için üretilmiş depresyon ilaçları mevcut. “ diye konuştu.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]