Depremi Yaşayarak Bu Müzede Öğreniyorlar

Türkiye'de sadece Sakarya Deprem ve Kültür Müzesi'nde bulunan, 7,4 şiddetinde suni deprem meydana getiren platform büyük ilgi görüyor.

Özellikle depremden sonra doğan çocukların eğitimine büyük katkı sağlayan müze, yurtdışından bile ziyaretçi çekiyor. Müzeyi 4 yılda 300 bin kişi ziyaret etti.

Dünyadaki benzerleri arasında ilk 4 arasında gösterilen Sakarya Deprem Müzesi, ilginç mimarisiyle de dikkat çekiyor. Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anmak, yaşananları anlatmak ve depremi unutmamak için inşa edilen ve 2004 yılında hizmete açılan müze göçük şeklinde inşa edilmiş. Yıkık duvarları, eğik kolonları olan müzenin iç düzenlemesi de depremin tüm acılarını yansıtıyor. İç dizaynı bir sanat galerisi şeklinde yapılan müzede şehrin deprem öncesi ve sonrası fotoğrafları yer alıyor.

KRİSTAL ANIT BULUNUYOR

Bir bina enkazının da canlandırıldığı müzede en büyük ilgiyi yapay deprem platformu çekiyor. Makinelerle 7,4 şiddetinde yapay deprem oluşturabilecek şekilde tasarlanan platformda, plastik eşyalarla depremin tüm etkileri izlenebiliyor. Müzeye gelen ziyaretçiler 7,4 sarsıntı yaşadıktan sonra bu müzeyi hayatı boyunca unutmuyor. Ayrıca müzenin bir bölümünde depremde hayatını kaybeden 3 bin 891 kişinin isimlerinin yer aldığı küçük bir kristal anıt bulunuyor.

Müze sorumlusu Reyhan Demir, Adapazarı Belediyesi tarafından hizmeti sürdürülen müzeye hem yurt içi hem de yurt dışından büyük ilgi olduğunu söyledi. Artık deprem müzeleri arasında Sakarya Deprem Müzesi'nin bilindiğini ifade eden Demir, "ABD, İngiltere, Rusya, Afrika, Uzakdoğu'dan ve dünyanın birçok yerinden müzeyi ziyaret edenler var. Özellikle yapay deprem üreten platform büyük ilgi görüyor." dedi.

Müze sorumlusu Reyhan Demir, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan deprem unutmamak için felakette hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan deprem müzesini 17 Ağustos 2009 tarihinde 500 kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Yurt içi ve yurt dışından depremde yakınlarını kaybedenlerin müzeyi ziyaret ettiğini ifade eden Demir, "Her geçen gün müzeye ilgi artıyor. Anne babalar çocuklarını müzeye getirerek depremi anlatıyor." dedi.

ÖĞRENCİLERE UYGULAMALI DEPREM DERSİ

Reyhan Demir, müzeye okullardan da büyük ilgi olduğunu belirterek, öğrencilerin guruplar halinde müzeye geldiğini kaydetti. Okullara yönelik iki deprem uzmanından oluşan bir deprem eğitimi programı yürüttüklerini dile getiren Demir, bu programın amacının öğrencilere görerek ve yaşatarak deprem gerçeğini anlatmak olduğunu kaydetti.

Deprem eğitim uzmanı Muhammet Aktuğ ve Cevdet Şen'in önce öğrencilere depremden korunma yöntemlerini görsel objeler yardımıyla anlattığını dile getiren Demir şu bilgileri verdi: "Daha sonra anlatılan bu bilgilere ilave olarak ziyaretçilere 7,4 şiddetinde deprem üreten platformda suni deprem hissettiriliyor. Depremin etkileri, deprem sırasında ne yapılması gerektiği konusu deprem yaşatılarak öğretiliyor. Bu yöntem çok etkili. Öğrenciler suni platformda yaşadıkları deprem gerçeğini hayatları boyunca unutmuyorlar. Depreme eğitimini gördükleri, öğrendikleri konuları evde anne ve babalarına baskı yaparak uygulamaya çalışıyorlar. 17 Ağustos'ta yaşanan felaketlerin yer aldığı fotoğrafların gezilmesi ile depreme eğitimi son buluyor. Amacımız bölgemizde ilköğretim ve orta öğretimde bu eğitimi almayan öğrenci kalmaması. Önümüzdeki dönemde de bu eğitimlerimiz sürecek."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]