"Depreme dayanıksız 21 okul var", o okullar hangileri?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, şehirde depreme dayanıksız olduğu için yıkımı gereken 21 okul bulunduğunu söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Özkoç, Sakarya Valiliği'nin Şubat 2015 ve Ağustos 2015 İl Brifing Raporları’nda yer alan bilgiye göre, depreme dayanıksız olduğu için yıkımı gereken 21 okul bulunduğunu ifade etti. Bu okulların vakit geçirmeksizin bir an önce yıkılması ve yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Engin Özkoç; "Yani kentimizde bugün deprem olsa yıkılabilecek 21 okul bulunuyor.Bu okulların vakit geçirmeksizin bir an önce yıkılması ve yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Depreme karşı güçlendirilmesi gereken de 39 okulumuz var" dedi.

"21 okul hangileri"

Okulların yıkımı ve güçlendirme çalışmaları için 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ödenek talep edildiğini ve bir miktar ödenek de tahsis edildiğini dile getiren Özkoç, şunları söyledi; "Şimdi soruyoruz; Bu okullara ne oldu? Yıkılması gereken 21 okul, hangileri? Bu okulların yıkımıyla ilgili bir takvim oluşturuldu mu? Güçlendirme çalışmalarının ne zaman ve nasıl yürütüleceği belirlendi mi? Sakaryalıların, çocuklarını gönderdikleri okulun güvenliğini bilmeye hakları var.Arabaların güvenliği için okul yıkmaya çalışan sizler, çocuklarımızın güvenliği için 21 okulu ne zaman yıkacaksınız kamuoyuna açıklayın."

O üç okul, kentimizin kökleridir


 En köklü okullar olan Atatürk İlkokulu, Sabihahanım İlkokulu ve Atatürk Lisesi’nden ayrılma Nuri Bayar Ortaokulu'nun 'arabalara park yeri yapacağız' diye yıkılamayacağını savunan Özkoç; "Sizin çınarlarını kesip, arabalara yer açmaya niyet ettiğiniz Atatürk İlkokulu, yarım asır “çocuklarımız okusun” diye yola çıkan güzel insanlarımızın eseri. Kimlerdi onlar? Celal Akın, Mustafa Tever, Mustafa Sakallıoğlu, Hidayet Öztürk, Salih Sipahier. Bu insanlar ceplerindeki parayı, kentliler ellerinden geleni, alın terini, emeğini ortaya koydu ve Atatürk ilkokulu inşa edildi. Belediye mezbahasından kentin en gözde ilkokulunu yarattılar. 60 yıldan bu yana yüz binlerce öğrenci geldi geçti bu sıralardan. Sizler, bizler, çocuklarımız, insanlarımız geçti. Hayırsever Karaosmanağa’nın 1810’larda yaptırdığı ilkokul, Kurtuluş Savaşı sırasında eğitim verilemez hale geldiğinde de o okulun öğretmenlerinden Sabiha Hanım, öğretmen arkadaşlarından topladığı çok cüzi paralarla, çok zor koşullarda eğitimin sürmesini sağladı. 1923’te okulumuza kendisinin adı verildi, bir şeref gibi, onur gibi taşıdık onun güzel anısını bu okulda. Nuri Bayar Ortaokulu, en eski okullarımızdan Atatürk Lisesi bünyesinden ayrılarak, 1992 yılında ayrı bir kimlik kazandı. 5 dönem Sakarya milletvekilliği yapan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstlenen büyümüzün adını yaşatan bu okulumuz da Sakarya’nın en başarılı ortaokullarından birisi oldu" diye konuştu.

Otopark için en uygun yer?

Otopark için en uygun yerin eski stadın bulunduğu alan olduğunu belirten Özkoç, konuyla ilgili şöyle konuştu; "Bu geniş alanda yer altı otoparkı yapılabilir, üstü de yeşil alan olarak korunur. Eski stadın altına yapılacak bir veya iki katlı otopark, kentin mevcut sorununu hafifletmeye yarayabilir. Ancak, dünyada, Türkiye’de ve Sakarya’da artan araç yoğunluğuyla otopark alanı yaparak başa çıkamazsınız. Çözüm; toplu ulaşım ve raylı sistemdir. Sakarya’da sadece bir yılda 18 bin 963 yeni araç trafiğe çıktı, her gün ortalama 50 yeni araç demektir bu. Dünyada ve Türkiye’de yapılan tüm projeksiyonlar, otomobil sayısının artmaya devam edeceğini gösteriyor. Bunu yönetebilmenin yolu; okul binalarını yıkarak otopark yapmak değil, raylı sisteme geçmektir.

    
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]