Demiryollarının özelleştirilmesine karşı açıklama yaptılar

Demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) bir basın açıklaması yaptı.

Adapazarı tren garı önünde yapılan basın açıklamasını BTS Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Çoşkun Çetinkaya okudu. Çetinkaya, “Demiryolu hizmetini, kamu hizmeti olmaktan çıkararak ticarileştirmeyi ulaşım hakkının metalaştırmasını ve parası olanın bu hizmetten daha pahalı bir şekilde yararlanmasının ucuz ve güvencesiz iş gücü kullanımının önünü açmayı planlayan Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının serbestleştirilmesi hakkındaki yasa tasarısı meclis genel kuruluna getirilmiş ve sendikamız tarafından verilen mücadeleye rağmen tasarı meclisten kabul edilmesinin ardından 1 Mayıs 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 1995’li yılların ardından başlayan ve demiryollarının yeniden yapılanması adı altında atılan adımlarla bugün gelinen noktada demiryolunun 158 yıllık kurumsal işleyişi bir kenara atılmış. TCDD yönetimi tarafından liyakat, kariyer, başarı ve benzeri gibi ölçüler bir kenara bırakılarak taraflı davranılmakta, özellikle siyasi kadrolaşmayla birlikte, bilgi, birikim ve deneyim isteyen kadrolara siyasi yandaşlık üzerinden ehil olmayan atamalar yapılmaktadır.

TCDD’nin tasfiyesini ve çalışanların kazanılmış haklarını yok etmeyi amaçlayan demiryolu kanununun yasalaşması sonrası TCDD yöneticileri ile yaptığımız görüşte ve toplantılarda, personelin geleceğine dair kaygılarımızı belirtip çalışanların isteği dışında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı ile ilgili sorularımıza bu konuda çalışma yapılmadığı ve kimseye bir şey olmayacağı ifade edilirken, TCDD yönetiminin bu söylemlerinin aksine aldığı kararlarla kimi işyerleri kapatılmış, kimileri birleştirilmiş, personelin bir kısmı kendi istekleri dışında tayin edilmiştir. Son olarak optimizasyon adı altında 519 personelin yeri kendi istekleri dışında değiştirilirken, kimi işyerleri birleştirilmiş ve kapatılmıştır. Bu nedenle bizler tüm bu gerçekler ışığında içinde bulunduğumuz olumsuz koşullarla ilgili olarak kamuoyu oluşturma toplumu bilgilendirmek ve tepkimizi göstermek amacıyla ‘Demiryollarının Özelleştirilme Uygulamalarına Karşı Yürüyoruz’ adı altında bu yürüyüş kararını almış olup demiryollarında 5 koldan başlayan yürüyüşün İstanbul kolu olarak yürüyüşümüzü sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından grup slogan atarak olaysız şekilde dağıldı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]