Danıştay, ADASU'yu Haksız Buldu

Danıştay, Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ADASU) Akyazı ilçesinin Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları içine alınmasından sonra vatandaşlardan kanal bağlama bedeli olarak aldığı 175 YTL paranın hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Akyazı ilçesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alındıktan sonra ADASU, ilçe halkından kanal bağlama bedeli olarak hane ve işyeri başına 175 YTL para almaya başladı. İlçede gazetecilik yapan Ali Şanlı, bağlama bedelinin hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, 2005 yılında Sakarya 1. idare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemede 2007/102 sayılı kararıyla ADASU'yu haksız bularak uygulamayı iptal etti. Mahkemenin davanın reddine ilişkin gerekçesinde "Kanal bağlama bedelinin belirlenmesine yönelik 01.02.2005 tarih ve 2005/006 sayılı ADASU yönetim kurulu kararının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı görülmektedir. Bu durumda yukarıda anılan yönetmenlik hükmü uyarınca kanalizasyon şebeke inşaatı kapsamında her parsel için ayrı ayrı ve bağımsız bir bağlantı kanalı yapılması ve bağlantı bedelinin her bir parsel için ayrı olarak alınması gerektiğinden, bağlantı bedelinin hane ve işyeri başına 2005 yılı için 175.00YTL olarak belirlenmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemektedir" ifadelerine yer verildi.

ADASU, yerel mahkemenin bu kararını Danıştay'a götürdü. Danıştay 8. Dairesi, yerel mahkemeyi haklı buldu. Danıştay'ın davayla ilgili olarak 2008/4499 sayılı kararında şu ifadeler bulunuyor: "İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu incelenip bozulabilmeleri 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 49. maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır. İdare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 17.06.2008 gününde oy birliğiyle karar
verildi."

Öte yandan, Danıştay'ın kararından sonra ADASU'un kanal bağlama bedelleri konusunda nasıl bir uygulama yapacağı merak ediliyor.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]