Cinayetten yargılanan gazete sahibine şantajdan ceza

Adapazarı\'nda Basın İlan Kurumu\'nun iki görevlisini öldürmekten hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen yerel Anadolu Gazetesi\'nin sahibi Adnan Uyumaz, Adapazarı Şeker Fabrikası\'ndan şantajla para istediği iddiasıyla yargılandığı başka bir davada ise 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı davada yargılanan gazete çalışanı O.P. de 11 ay hapis cezası alırken; bu cezalar ertelendi.

Adapazarı\'nda geçen yıl gazetesini denetlemeye gelen Basın İlan Kurumu (BİK) Şube Müdürü Recep Bolat ile kurum çalışanı Devrim Ersen Özergin\'i öldüren ve yerel gazete çalışanı Mustafa Süke\'yi yaralamaktan yargılanan Anadolu Gazetesi imtiyaz sahibi Adnan Uyumaz hakkında, Adapazarı Şeker Fabrikası’ndan şantajla para istediğine dair fabrika yönetimi suç duyurusunda bulununca, 1\'inci Asliye Ceza Mahkemesi\'nde dava açıldı.

Dava ile ilgili mahkemeye verilen dosyada Adnan Uyumaz\'ın gazetesinde çalışan köşe yazarı Ö.P. ve gazete çalışanı Ş.Y.\'nin, hayali olduğu ileri sürülen 50 bin liralık reklam faturası bedelinin ödememesi üzerine, fabrikanın basın müşaviri G.Y. ile pazarlık görüntüleri de yer alıyor. Davayı dün karara bağlayan mahkeme, sanıklar gazete sahibi Adnan Uyumaz ile köşe yazarı O.P.ye 11\'er ay hapis cezası verdi. Gazete çalışanı Ş.Y. ise beraat etti. Mahkeme bu cezaları erteledi.

İşte Rüşvet Görüşmesinin Metni:

Fabrikanın basın müşaviri G.Y. ile yerel gazetenin köşe yazarı O.P. arasında geçen ve dava dosyasında yer alan rüşvet görüşmesi şöyle:

G.Y.: Fabrika o 50 milyarı cebinden nasıl çıkarıp versin?

O.P.: Bunlar reklama dönecek paralar.

G.Y.: Ortada reklam yok; o çıkışı nasıl yapacaksın? O faturaları kestiğinden haberim var mıydı? Yok beşer beşer onar milyarlık fatura kesiyor. Nasıl öderim? Ancak reklam vererek çıkış yapabilirim dedim. Herkese nasıl veriyorsak öyle veririz dedim. Şeker üretiyor orası. Darphane değil.

O.P.: (Başka bir konudan bahsediyor ve Anadolu Gazetesi’nin yalnız bırakıldığını söylüyor) Şimdi bunlar akıllı değil. Almışlar diğer gazeteleri Anadolu Gazetesi yok. Yenigün, Yenihaber, Halk, Yeni Sakarya akıllı değil. Kaç para ya... Senin buran kaçak senin buranın ruhsatı yok. Bunlar ne kadar cahil.

G.Y.: Orhan Abi kendi konumuza gelelim.

O.P.: Yayacağız deme!

G.Y.: Napayım abi sen söyle 50 milyarı nereden bulup verelim?

O.P.: Şu 10\'luğu bitirseydin.

G.Y.: Reklam yok bilmemnesi yok. Neye gösterip ödeme yapayım? Kafasına göre fatura kesiyor. Ben mecburen iade ettim.

O.P.: KDV’si var vergisi var, fıttırdı o üşüttü kafayı.

G.Y.: Haber vermeden kesip gönderirse. Kendi kafasına göre hareket ediyor. Ben ne dersem o olur diyor. İşler öyle yürümüyor.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]