Çiftçinin yüzünü güldürecek önerge teklifine, ret kararı

Tarım üretiminde mazot ve gübre başta olmak yüksek girdi maliyetlerinde KDV ve diğer indirimleri içeren önerge teklifini TBMM’ye sunan MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, “Ekemez ve üretemez hale gelen çiftçi sonunda toprağını satmak zorunda kalıyor” dedi. Teklif meclis genel kurulunda kabul edilmedi. 

MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, 524 sıra sayılı Yasa Tasarısı’nın 32’nci maddesiyle ilgili olarak Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına verilen bir önerge üzerine meclis kürsüsünde konuştu. Meclise sunulan değişiklik önergesi hakkında konuşan Kutluata, “ Tarımsal üretimde kullanılan motorin, gübre, ilaç, tohum, fide, yem ve elektriğe KDV istisnası getirilmesini öneriyoruz. Tarımsal üretimde kullanılan girdilerde çok büyük fiyat artışları gerçekleşmektedir. Buna karşılık tarımsal ürünlerin fiyatları çiftçinin eline geçen kısmı itibarıyla hiçbir kıpırdama göstermemektedir. Hükümetin tarımsal girdilerden yüksek oranlı KDV, kimisinden ilaveten ÖTV alması çiftçinin ve Türk tarımının ve tarımsal üretimin önemini kavrayamadığını ya da kasten ihmal ettiğini göstermektedir” dedi.  

Tarım politikalarının iki ana hedefi

Bu konuyla alakalı olarak daha önceden de bir teklif verildiğine dikkat çeken Kutluata; “Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu kullandığı, diğer tarımsal girdilerde de durumun farklı olmadığı herkes tarafından bilinmektedir. Çiftçiyi pahalıya üretmek zorunda bırakıp ucuza sattıran politikaların iyi anlaşılması gerekmektedir. Tarım politikalarının iki ana hedefi olmalıdır: Birincisi üzerinde yaşayan çiftçinin refah seviyesini yükseltmek ve üretime devam etmesini sağlamak, ikincisi de tarımsal üretimi arttırmaktır. İktidarın tarımsal üretimi arttırma hedefini, tarımın Türk çitçisinin elinden alınması hedefine bağladığı anlaşılmaktadır. Bu yüzden Türk çiftçisi bir taraftan ekemez ve üretemez hâle getirilmekte, diğer taraftan ektiği ve ürettiğini satamaz hâle düşürülmektedir; sonunda toprağını satmak zorunda bırakılmaktadır” 

ktidarın tarım arazilerinin Türk çiftçisinden kurtarılması gibi bir hedefi vardır"

Ülkemizin her yerinde tarımla ilgisi olmayan zenginler adına tapu toplayan simsarların türemesi bu fakirleştirme politikalarının bir diğer ayağı olduğuna dikkat çeken Kutluata; “Yabancı şahıslara toprak satışının 600 dönüme çıkarılması da bu fakirleştirme politikasının bir boyutunu ortaya koyuyor.18 Haziran 2013 tarihinde WikiLeaks belgeleri gibi basına düşen bir görüşme notunda AKP döneminin meşhur iş adamlarından biri Tarım Bakanına duyduğu derin muhabbetin sebebini tarımın Türk çiftçisinden kurtarılması konusunda içinde bulundukları fikir birliğine bağlamaktadır. Bütçe görüşmeleri sırasında söz konusu Bakanın da itiraf etmek zorunda kaldığı bu görüşme bizim tespitlerimizin haklılığını ortaya çıkarmaktadır. Bu olayda da görülmektedir ki iktidarın tarım arazilerinin Türk çiftçisinden kurtarılması gibi bir hedefi vardır” dedi. 
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]