Çiftçilere Hazine arazisi şoku; 75 yıl sonra tapuları iptal ediliyor

Kocaali ilçesinde çiftçilerin tapulu arazileri Hazine’ye ait olduğu gerekçesiyle geri alınıyor. Çiftçinin 28 tapusu iptal edilerek Hazine’ye geçti. 75 yıldır ekip biçtikleri topraklarını kaybeden köylüler işe şaşkın.

Kocaali ilçesine bağlı Açmabaşı ve Karapelit köylüleri Hazine’nin tapu iptaliyle karşı karşıya kaldı. Köylülerin 75 yıldan bu yana kullandıkları, 8 yıl önce de kadastro çalışmasıyla tapularını aldıkları arazileri, şimdi Hazine\'nin yeri diyerek geri alınıyor. Hazine\'nin 300 dönümü aşkın yer için 1938’de kendisine devredildiği gerekçesiyle mahkemeye verdiği 58 tapuyla ilgili davanın 27’si çiftçilerin aleyhine sonuçlandı. 30 dava ise sürüyor. Açmabaşı Köyü Muhtarı Alim Hoşgör, davaların birer birer çiftçilerin aleyhine sonuçlandığını ifade ederek, tepkisini, "8 yıl önce tapu verdiler, şimdi tapulu arazileri geri alıyorlar. Madem 1938 yılında bu araziler Hazine’ye devredilmiş neden tapuları verdiler? Neden çiftçiyi o zaman bilgilendirmediler. 75 yıl sonra mı akılları başına geldi. Olacak şey değil. Çiftçi geçimini bu topraklardan sağlıyor. Ailesini, çoluğunu, çocuğunu buradan sağladığı ürünleri satıp okutuyor." şeklinde dile getirdi.

"Araziler geri hibe olarak verilsin"

Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca da Hazine’nin el koyduğu söz konusu arazilerin çiftçilere geri verilmesi gerektiğini savundu. Konu ile ilgili olarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüklerini aktaran Tunca, yetkililerden adli sürecin tamamlanmasından sonra bu arazilerin hibe yoluyla yeniden çiftçilere verilmesi için çalışma yapmalarını istediklerini kaydetti. Denizle’de buna benzer bir konuda, geri alınan arazilerin hibe yoluyla tekrar köylülere iade edildiği bilgisini veren Tunca, “Aynı yolun bizim içinde uygulanmasını istedik. Olumlu yaklaştılar. Adli sürecin bitmesini bekliyoruz” dedi.

"Mülkiyeti Hazine\'nin, kadastro verilirken atlanmış"

Sakarya Milli Emlak Müdürlüğü yetkilileri ise bu yerlerin Ermeni ve Rumlar kalan taşınmazlar olduğunu belirterek, "Bu yerlerin mülkiyeti 1938 yılında Hazine\'ye devredilmiş. Kadastro çalışması sonrasında bu durum altlanmış ve bazı köylülere tapu verilmiş. Hazine\'de haklı olarak kendi yerlerini mahkeme yoluyla geri alıyor. Bu yerlerin Hazineye ait olduğunu gösteren kayıtlar var. Yerleri belli, krokileri var. Davalar devam ediyor. Nihai kararı yargı veriyor." açıklamasında bulundu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]