Çiftçi Sonunda İsyan Etti: Bizi Irgat mı Sandınız!

Sakarya'da çiftçiler, buğday ve arpa tavan fiyatlarını buğday tarlasında protesto etti. Tarım Bakanlığı'nın buğday ve arpa fiyatları için açıkladığı kilogram başına 50 kuruş fiyat, Sakaryalı çiftçiler tarafından yeterli bulunmadı.

Prof.Dr. Sabahattin Zaim Bulvarı'nın yanında bulunan buğday tarlasında bir araya gelen çiftçiler tavan fiyatlarını protesto etti. Çiftçiler adına basın açıklamasını okuyan Sakarya Ziraat Odası Meclis Başkanı Cevat Altun, "İçinde bulunduğumuz şu günlerde ülkemizin batı ve güney bölgelerinde buğday ve arpa hasadı bitmek üzere. Sakarya'da da arpa hasadı başlamış, 10-15 gün içinde buğday hasadı başlayacak. Küresel kriz sonucu çiftçimiz ana ürün olan mısır üretiminde istediği sonucu alamayarak zarar etmiştir. Bunun üzerine üretim masrafı daha düşük olan buğday ve arpa ekimini tercih etmiştir. Geçen yıl 40 bin dekar olan ekim alanını 5 katına çıkararak 201 dekara ulaşmıştır. Bu çaresizliğimizin sessiz çığlığıdır" dedi. 

Tarım Bakanlığı'nın buğday ve arpa alım fiyatlarını tavan olarak kilogramda 50 kuruş olarak açıkladığını anlatan Altun, şöyle konuştu: "Şu an görülmüştür ki oluşan fiyatlar düşüktür. Tarım Bakanlığı'ndan istediğimiz şudur, açıklanan fiyatın tavan değil taban fiyatı olması, 5 kuruş olan desteklemenin 10 kuruş olmasıdır. Sulamada kullandığımız elektrik borçlarımızın ödeme planının çıkartılıp uzun vadeye yayılmasıdır. Hani köylü milletin efendisi idi? Hani ekonominin temeli idi? Hani nasırlı eller öpülesi ellerdi? Hepsini unuttuk, çiftçiyi ırgat mı sandınız! Millet tatil yaparken  çoluk çocuğu ile ekmek parası peşinde olan çiftçimizden nasıl helallık alırsınız bilemem. Sayın bakanımızdan müjdeyi bekliyoruz."

Basın açıklamasının ardından çiftçiler dağıldı. 
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]