Cezaevindeki müzik sesleri mahkumları memnun ediyor

Sakarya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun başlattığı merkezi sistemle müzik yayını yapılması tutuklu ve hükümlüleri memnun etti.

Daha önce 2 saat enstrümantal müzik dinletilirken bu süre 4 saate çıkarıldı.

4 saate çıkarıldı

Sakarya Cezaevi’nde 3 yıl önce başlatılan müzikle terapi uygulamasının süresi tutuklu ve hükümlülerden gelen talip doğrultusunda artırıldı. Cezaevinde Türk müziklerinden ve Batı klasikleri seçmelerinden oluşan enstrümantal müzik tüm koğuşlara ulaştırılıyor. Ancak isteyen hükümlü ve tutuklu müzik yayınını koğuşundaki sistemle kapatabiliyor. Müzik seçiminde, sakinleştirici ve dinlendirici parçalar tercih ediliyor. Mahkumlar müzik eşliğinde öğle ve akşam yemeklerini yiyor. Müzik dinletisinin aksamaması için her gün bir infaz koruma memuru bu işle görevlendiriliyor. Daha önce 2 saat olan müzik yayını gelen talep doğrultusunda 4 saate çıkarıldı.

"Hükümlülere iyi geliyor"

Uzman psikolog Ahmet Kurt, müzik uygulamasının güzel bir uygulama olduğunu kaydetti. Kurt cezaevinde müzik dinletisinin mahkumların ruh sağlığı için faydalı olabileceğini, Osmanlı’da müziğin bir tedavi aracı olarak kullanıldığını hatırlatarak, “Kulağa hoş gelen melodilerin beyinde sakinleştirici ve dinlendirici etkisi var. Gecesini ve gündüzünü duvarlar arasında geçiren hükümlü ve tutuklulara iyi gelebilir." dedi.

Okuma yazma öğretildi

Bu arada cezaevi yönetiminin kitap okuma kampanyası başlatması ve teşvik etmesi de olumlu sonuç verdi. 2011 Nisan ayında başlatılan kampanya ile cezaevinde geniş bir kütüphane oluşturuldu. Üç eğitimci tarafından mahkumlara kitap okumanın insan hayatını nasıl değiştireceği anlatıldı. Okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma öğretildi. Geçen yıl mahkumlar 6 binin üzerinde kitap okudu. Bu sene hedef 8 bin kitabın okunması.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]