Cemal Kamacı: "Hayata Spor ile Tutundum"

Türk boks tarihinin ilk Avrupa Şampiyonu Cemal Kamacı, kızını kaybettikten sonra spora tutunduğunu ve ardından başarıların geldiğini söyledi.

Eski profesyonel boksör Cemal Kamacı, spor hayatını ve geçirdiği acı tecrübeleri İHA'ya anlattı. 73 yaşındaki eski sporcu, ilerleyen yaşına rağmen her sabah 10 kilometre koştuğunu, mekik ve şınav çektiğini ifade etti.

Her çocuk gibi spor hayatına futbolla başladığını belirten 73 yaşındaki eski boksör, "Amatör olarak futbol oynamaya başladım ve sağ bek olarak görev yapıyordum. Ama bunu sonuna kadar götürmek kolay değil. Benim futbola fiziğim müsait değildi, çünkü boyum kısa ve şişmandım o zamanlarda. 13-14 yaşında Zeytinburnu'nda maç yaptık. O zaman rakibime yaptığım bir müdahalenin ardından ayağım kırıldı. 9 ay koltuk değnekleri ile gezdim. Ailem o zaman bana futbolu yasakladı. Gencim ve her genç gibi spor ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorum. Ağabeyimin teşviki ile boksa gitmeye başladım" dedi.

"HAYATA SPOR İLE TUTUNDUM"

Vefat eden kızını konuşurken gözleri dolan eski boksör Kamacı, "Almanya'dayken bir ailenin evine gittim ve orada kaldım. O ailenin kızı ile evlendim bu evlilikten Meltem isminde bir kızımız dünyaya geldi. Meltem 3 yaşındayken, Avrupa Şampiyonu olunca İstanbul'a yerleştik. Bu sırada bir gün hanımım bana Meltem'in ateşinin çıktığını söyledi ve hastaneye götürdük. Doktora gittiğimizde kızımızın menenjit olduğunu söyledi. Gereken her şey yapıldı. Tıbbın yapacağı bir şey kalmadı ve yavrumuz hayatını kaybetti. O zaman ölümle başlayan hayat diye bir kitap yazdım. Hem spor hayatımda hem de yaşantımda birçok değişiklik oldu. Hayata spor ile tutundum" diye konuştu.

"İLK PROFESYONEL LİSANSIMI VİYANA'DA ALDIM"

Kamacı, ilk kez Viyana'da profesyonel lisans aldığını ve profesyonel hayata başladığını hatırlatarak, "O zamanlar Türkiye profesyonel lisans veremiyordu, hala daha veremiyor. Boks çok kolay bir spor değil. Ben Avrupa Şampiyonu olduğum zaman boks Türkiye'de birinci, futbol ikinci sıradaydı. Şimdi 24. sırada... Bir Cemal Kamacı yok diye değil, bir sürü boksörümüz var. Burada idarecinin bir hatası var" ifadelerini kullandı.

"YAVRULARIMIZA İLK ÖNCE AHLAK VE MANEVİYATI ÖĞRETMEMİZ GEREKİYOR"

Çocuklara ilk önce ahlak ve maneviyatın öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Kamacı, "Ondan sonra da spora göndermemiz gerekiyor. Spor sağlıktır. Ben spor yapmasaydım sigara da içerdim, alkol de alırdım. O zamanlar ortam öyleydi. Spor yaptığım için sigara ve içki içmedim. Her zaman sağlıklı bir şekilde yaşadım. Gençlerimizi spora yönlendirelim" dedi.

"AİLENİN GÖREVİ BÜYÜK"

Eski boksör, sporun hayatında neler değiştirdiğini de anlatarak, "Spor sağlıktır, spor sıhhattir, seyahattir. Ben köylü çocuğuyum. 10 sefer Amerika'ya gittim. Bu spor sayesinde oldu. Sporu gençlere, çocuklara aşılamamız lazım. Burada aileye büyük görev düşüyor, öğretmene büyük görev düşüyor. Televizyonda izlediklerimizin büyük rolü var. Sporu sağlık yönünden ele almak lazım. 70 yaşına geldim hastalık nedir tanımıyorum, bu beslenme ve spor ile oldu" diyerek sözlerini tamamladı
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]