Çavdaroğlu: "5 yıla kadar kuruyacaklar"

Erenler Belediyesi eski Başkanı Ulvi Çavdaroğlu, Erenler İlçe Mezarlığı’nda bulunan ağaçların 5 yıla kadar tamamen kuruyacağı iddiasında bulundu. Kuruyan ve hastalıklı olan ağaçların yangın riski oluşturduğunu da ifade eden Çavdaroğlu, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.

Erenler İlçe Mezarlığı’nda bulunan ağaçların yaklaşık 3-4 sene önce bölgeye kurulan baz istasyonu yüzünden kuruduğunu ve bir önlem alınmazsa önümüzdeki 5 seneye kadar ağaçların tamamının kuruyacağını iddia eden Erenler Belediyesi eski Başkanı Ulvi Çavdaroğlu konu ile ilgili, “Erenler Belediyesi Mezarlığı, Sakarya Büyükşehir Belediyesine bağlı bir mezarlık ve Sakarya’nın sembol mezarlıklarından birisidir. Maalesef burada birkaç sene önce kurulmuş baz istasyonundan sonra Erenler Mezarlığı’nda ki çam, selvi ve sedir ağaçlarında muazzam bir kuruma ve hastalık baş gösterdi. Ve buna da herhangi bir önlem alınmıyor, bu hem bir yangın riski ortaya çıkartıyor hem de buranın manevi havasını bozuyor. Canlı olan ağaçlar hastalanarak ölüyor, burada bu tabiatın yok olmasının, yangın riskinin yanı sıra çok somut bir örnek olarak bu baz istasyonlarının canlı türüne vermiş olduğu zararların somut örneklerini görüyoruz” diye konuştu.

Baz istasyonun bölgede yaşayan insanlar için de olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Çavdaroğlu, “En basiti burada ki ağaçların, hastalıklara bulaşması, kuruması ve bunun insan hayatı üzerinde ki menfi tefsirlerin olabileceği düşüncesini oluşturuyor. Çünkü bu Erenler tepesinin üzerinde yerleşimler var, yüzlerce binlerce insan yaşıyor. Ve bağışıklılık sistemi üzerinde dünyada gündem mevzu baz istasyonlarının yaydığı radyasyonun insan sağlığı üzerindeki menfi tevsirleri. Biz burada somut olarak canlı türüne vermiş olduğu zararları yakinen görmüş oluyoruz. Bu 3-4 yıl içerisinde ki vermiş olduğu bir zarar, önümüzde ki 3-4 yıl içerisinde de öyle tahmin ediyorum ki, herhangi bir tedbir alınmazsa Erenler Tepesi’nde hiçbir ağaç kalmayacak, hepsi hastalıktan kurumuş olacak” dedi.
Avrupa şehirlerine araştırmacı bir gözle bakıldığı zaman şehir merkezlerinde hiçbir baz istasyonuna rastlanmadığını söyleyen Çavdaroğlu, konu ile ilgili alınabilecek önlemler hakkında, “Avrupa’da bu işin standartları var. Avrupa şehirlerine gittiğiniz zaman bir araştırmacı gözüyle baktığınızda şehir merkezlerinde hiçbir baz istasyonuna rastlamanız mümkün değil kesinlikle göremezsiniz. Ama bizde şehir merkezlerinde, camilerde, apartman üstlerinde ve tepelerde bunlar kontrolsüz bir şekilde belediye ve valiliklerin ihmallerin neticesi, büyük şirketlerin baskıları veya verdiği menfaatlar doğrultusunda maalesef biz neslimiz bozuyoruz. Doğan çocukların, bebeklerin bağışıklılık sistemi üzerinde direk etkisi olan bir husus. Ve maalesef bunun en somut örneği olarakta şuanda Erenler Tepesi’ndeki ağaçlarda ki hastalıklarla görebiliyoruz. Bunların tedbirlerinin alınması lazım, yapılan sözleşmelerin gözden geçirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Son olarak baz istasyonları konusunun sadece Erenler ve Sakarya’yı ilgilendiren bir mevzu olmadığını, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir mevzu olduğunu belirten Çavdaroğlu, şunları söyledi: “Bu sadece Erenler’i veya Sakarya’yı ilgilendiren bir mevzu değil aslında bütün Türkiye’yi ilgilendiren, devleti ilgilendiren bir mevzu. Devletin, millet yararına ve gelecek nesiller adına, tabiat, çevrecilik adına bunun tedbirlerini alması lazım. Burada hepimize vazife düşüyor. Ben buranın eski belediye başkanıyım, buranın ağaçlarının çoğunu ben diktim, bunların hepsi yemyeşil ağaçlardı ve taze çam fideleri onlar, 10 - 12 senelik çam ağaçları ama baktığımız zaman hepsi ya kurumuş yada kurumak üzere, bunlardan benim içim parçalanıyor bir vatandaş olarak buna tepki gösteriyorum. Bu baz istasyonlarının meselesi ele alınarak, incelenmeli ve topluma, insanlığa en az zarar verecek bir şekle dönüştürülmeli.”
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]