Candan ve Koç'ların Mutlu Günü

Kocaali Selahiye Köyü; 38 yıl sonra ilk defa bir Abaza Köy düğününe şahitlik etti.

Sakarya Kocaali İlçesi’ne bağlı Selahiye Köyü’nde yaşayan Güler & Erdoğan Candan (Kobaş) Çiftinin (Abgımba) oğlu Ümit Candan ile Düzce’ye bağlı Yeşil Yayla (Bıçkı) Köyü’nde yaşayan Sezer & Cemil Koç çiftinin kızı Duygu Koç’un (Koçupha), Selahiye köyünde yapılan Abaza düğünüyle evlendi.

38 YIL SONRA

Bundan en son 38 yıl önce 18 Aralık 1970 tarihinde damadın amcası Zihni & Sezer Kobaş’ın Abaza düğününün olduğu Kocaali Selahiye Köyü’nde; 38 yıl sonra ilk defa Ümit & Duygu Candan çiftinin düğün töreni yapıldı. 

GELENEK

Düzce Yeşil Yayla (Bıçkı) Köyü’nden Abaza örf ve adetlerine göre gelin alınmasının gerçekleştiği cemiyette, Kocaali Selahiye Köyü’nde de, yine Abaza örf ve adetlerine uygun iki gün düğün töreni yapıldı. Çiftin resmi nikahını ise Selahiye Köyü Muhtarı Abidin Depe kıydı.

SİLAHSIZ

Cemiyet boyunca güzel gelin Duygu’nun gelin bayan arkadaşı (tasayuza) Esra Kesikbaş yaparken, gelinin erkek arkadaşlığını ise Murat Sezer (Ayuza) üstlendi. Abaza büyüklerinin bir araya gelerek aldıkları karar gereği, düğün boyunca silah atılmayıp, davetlilerin içki içmemesi ise örnek oldu.

EĞLENCE

Kocaali Selahiye Köyü’nde iki gün boyunca süren cemiyet, Abaza örf ve adetlerine göre yapılırken, törende yöresel (Abaza) oyunlar oynanarak, gece geç saatlere kadar sohbetler edilerek, eğlenceler yapıldı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]