Çanakkale programı duygulu anlar yaşattı

Adapazarı Belediyesi Çanakkale Zaferi’nin  100.yılı nedeniyle Orhangazi Kültür Merkezi’nde “100. Yılında Destanlaşan Çanakkale”konulu konferans düzenledi.

Adapazarı Belediyesi’nin düzenlediği “100.yılında Destanlaşan Çanakkale” konulu konferansına konuşmacı olarak Tarihçi Yazar Mustafa Turan ve İkbal Gürpınar katıldı. Programı Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ve belediye meclis üyeleri de izledi. İlk konuşmayı yapan Tarihçi Yazar Mustafa Turan, bu güne kadar Çanakkale’yle ilgili 2 binden fazla kitap yazıldığını ifade ederek, “Çanakkale Zaferi\'ni hayal etmemiz bile hayaldi. Bu savaş ilahi bir güçle kazanılmış bir savaştır. Çanakkale imanın önünde eğilmiştir. Fizik kanunlarının alt üst olduğu bir savaştır. İman gücü fizik kanunlarını alt üst olmuştur. Fetih sureleri okunarak bu savaş kazanılmıştır.276 kiloluk top mermiyi bir anda kaldıran Seyit Onbaşı 2 gün sonra aynı mermiyi kaldıramamıştır” dedi.

"57. alaydan sağ çıkan olmadı"

Edirne Kapı şehitliğinde 22 bin kefensiz yatan şehidimizin olduğunu kaydeden Turan, “13-14 yaşında can verdiler. Hey 15’li şiiri onlar için yazılmıştır. Bunu birde düğünlerde çalıp oynuyorlar. Benim içim sızlıyor. Atatürk diyor ki; askerlerimiz Çanakkale Zaferi’ni, Kuran-ı Kerim ellerinde okuyarak kazandılar. Yine elele verirsek hiçbir güç önümüze geçemez. 57.Alay Şehitliğini biliyorsunuz bu alaydan kurtulan tek bir kişi olmamıştır. O nedenle askeriyede 57. Alay vardır ama içi boştur. Alay Komutanı Yarbay Hüzseyin Avni Bey ve askerleri bir bayram sabahı kendi cenaze namazlarını kılarlar. Bilirler ki; o gün kurtulamayacaklardır ve akşama hepsi şehit olmuştur" dedi.

"Allah sevgisini öğretin"


Turan’dan sonra Çanakkale Zaferi’ni anlatan TV Sunucusu İkbal Gürpınar, 1915 yılı Çanakkale İşgal güçlerinin donanmasının ana kumanda gemisi Amiral Gübrat’ın oğluna nasıl idam cezası verdiğini anlatarak, “Gübrat oğluna Çanakkale’yi geçip İstanbul boğazına ulaşılması için görev verir.Mayınları keşfetmesini ister. Keşif yapılıyor ancak mayınlar bulunamıyor. Çünkü Türkler hedef şaşırtıp mayınları temizliyor sonra tekrar yerleştiriyor. Düşman gemileri batınca da oüluna hainlikle suçlayan Gübrat, oğluna gemide idam ettiriyor.Gübrat, gerçeği 8 yıl sonra öğrense de artık oğlu yaşamıyor. Oğlu için Fransa’da büyük bir tören yaptırır.Savaş her iki taraf için de kıyım olmuştur” dedi. Gülpınar, programa gelen annelerden çocuklarına Allah sevgisini öğretmelerini isteyerek, “Onlara Allah’ı sevdirelim. Allah’ı severse onu üzecek bir şey yapmaz. Dolayısıyla sizi de üzecek şeyler yapmaz” dedi. Başkan Dişli, program sonunda Çanakkale’yi yaşatarak anlatan Tarihçi Yazar Mustafa Turan ve Sunucu İkbal Gülpınar’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]