Cami dernekleri, son torba yasa ile gelire kavuştu

Türkiye Cami ve Kur\'an Kursları Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, son torba yasa ile cami derneklerine yapılan haksızlığın giderildiğini söyledi.

Kıyak, yaptığı açıklamada, federasyon olarak yaptıkları girişimin sonuç verdiğini, camilerin yanında bulunan ticari faaliyetlere uygun müştemilatların gelirlerinin artık büyük bir kısmının camiler ve Kur’an Kursları için harcanacağını söyledi. Daha önce bu tür müştemilattan elde edilen gelirin tamamının Diyanet İşleri Başkanlığı\'na aktarıldığını vurgulayan Kıyak, kurumun payının yeni yasa ile yüzde 10\'a düşürüldüğünü belirtti.

Yeni düzenleme ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve gerçek-özel hukuk tüzel kişilerine ait olanlar hariç, mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşları ile Hazineye ait taşınmazların üzerinde dernek veya vakıflarca kendi kaynaklarından toplanan bağış ve yardımlarla yaptırılan camii ve mescitler ile Kur’an kurslarının bir kısmında, eklentisinde ya da bütünleyici parçasında bulunan ve ticari faaliyetlerde kullandırılması öngörülen kısımlar da artık cami derneklerinin sorumluluğunda olacak. Kıyak, bunun getirdiği ile ilgili şu bilgileri verdi: “İrtifak hakkı tesisine konu edilememek şartıyla ve elde edilen gelirlerin yüzde 10’u pay olarak Diyanet İşleri Başkanlığına aktarılacak. Kalan kısmının en az üçte ikisi öncelikle gelirlerin elde edildiği cami, mescit veya Kur\'an kurslarının yapımı, bakımı, onarımı ve işletilmesine ilişkin giderlere harcanacak. Diğer kalanı ise tüzüklerinde veya vakfiye ya da vakıf senedinde belirlenen amaçlarda kullanılmak şartıyla işletilmek, işlettirilmek veya kiraya verilmesi üzere bedelsiz olarak ilgili dernek veya vakfın tasarrufuna bırakılabilecek.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]