Çakma borsa kralına paralarını kaptırdılar

Adapazarı'nda saadet zinciri kurarak 55  kişiyi ‘borsada paranızı katlayacağım’ diyerek kandırarak yaklaşık 10 milyon liralık vurgun yaptığı öne sürülen sanığın yargılanmasına başlandı. 55 yıldan 385 yıla kadar hapsi istenen sanık hakkında istenen tutuklama talebi reddedildi.

Adapazarı'nın çeşitli ilçe ve mahalleleri ile İstanbul, Kocaeli ve Almanya'da yaşayanların bulunduğu 55 kişi, iddiaya göre, 1,5 yıl önce kendisini borsa uzmanı olarak tanıtan A.D'ye borsada işlem yapması amacıyla 10 bin lira ile 400 bin lira arasında değişen paralar verdi.

İddiaya göre, A.D., mahalleden tanıdığı veya yakınları vasıtasıyla iletişim kurduğu kişilerin güvenini kazandı, ardından da verilen paraların yüksek miktarlarda kar elde edeceğini vaat etti.  İlk kez para aldığı kişilere zamanı geldiğinde kar payı olarak bir miktar ömdeme yapan A.D, kısa süre içinde onlarca kişiyle ilişkiler kurdu. Paralarını aldığı kişilere ödeme yapamayınca karşılığında imzalı senet veren Yıldız, kısa sürede yayılan bir saadet zincirinin mimarı oldu.

Bazı kişiler daha çok kazanmak için tarlalarını satıp, altınlarını bozdurup sisteme girdi. Bir süre sonra paralarını alamayan mağdurlar, dolandırıldıklarını anladı. Dolandırıcılığın kulaktan kulağa yayılmasının ardından saadet zincirinin 55 mağduru A.D'den şikayetçi oldu.

Gözaltına alınan A.D., adli kontrolle serbest kaldı.

Mağdurlar duruşma salonuna sığmadı

A.D. hakkında 'güveni kötüye kullanma' suçlamasıyla Sakarya 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Tutuksuz sanığın katılmadığı duruşmaya mağdurlar ve yakınları katıldı. Mağdurlar, küçük duruşma salonuna sığmadı. Bir çok kişi duruşmayı ayakta izledi.

Mahkemede yaşadıkları sıkıntıları anlatan mağdurlardan G.A. isimli kadın, sanığa borsada işlem yapması için tarlasını satarak 240 bin lira verdiğini söyledi. Sanıkla gelininin kardeşi vasıtasıyla tanıştığını anlatan G.A; "Beni 'borsada iyi para kazandıracağım" diyerek ikna etti. İlk başta 50 bin lira olmak üzere toplamda 240 bin lira verdim. Tarlamı sattım. Benim güvenimi kazanmak için 6-7 ayda kar payı adı altında 80 bin lira verdi. Bir taksi plakamız vardı. Bana 'taksi plakanı sat. Bir senede bir taksi plakası daha kazanacaksın. Evini de sat. daha güzel bir ev alırsın' dedi. Paramı istediğimde ödemeler kesildi. Evimi Allah'tan satmamışım" dedi.

Parasını kaptırdı, tefecilerin eline düştü

F.T. isimli mağdur da sanığa güvenerek borsa oynaması için 50 bin lira verdiğini belirterek; "Kendisine düğün yapacağımı zamanı geldiğinde parayı almam gerektiğini söyledim. Ancak ödeyemedi. Açık senet imzalayıp verdi. Düğünümü çevremden borç alıp yaptım. Paramı istediğimde "tefecilerden borç al ben ödeyeceğim" dedi. Borç aldım. Ödeyemedim. Evimi satılığa çıkardım. Şikayetçiyim" diye konuştu.

Bir başka kadın mağdur E.Ç de sanığın borsada çok para kazandıracağını söyleyerek kendisini ikna ettiğini, kendisinin sanığa 26 bin lira para verdiğini ifade etti. E.Ç., şunları söyledi; "Kendisi dayımın oğlunun arkadaşıydı. Kendisiyle birebir görüştüm. Yakın akrabalarımda kendisine para verdi. Paramı bir yıldır istiyorum. 'Borsadan çıkamadım' diyerek beni oyaladı."

Ceketinden başka malı çıkmadı

Sanığa 45 bin lirasını kaptırdığını söyleyen C.Ş; "Kendisi fabrikada çalışıyordu. Üç beş kişi kendisine vermiş. Hafta da parasına göre bin-ikibin lira geliyormuş. Kayınpederine sordum. "Kendin bilirsin" dedi. Altınları bozdurup 45 bin lira verdim. Sünnet yapacaktık. Paramı geri istedim. 'Borsadan çıkamadım' diyerek beni oyaladı. Teminat senedi verdi. Üzerinde ceketinden başka bir şeyi yok. Bu nedenle takibe vermedim" şeklinde konuştu.

"Bende zarar etmek yok" dedi, 35 bin lirasını aldı

C.T. isimli mağdur da sanığı kayınpederinin mahallesinden tanıdığını anlatarak, şunları söyledi; "Borsadan çok para kazandım. Bende zarar etmek yok' diyerek beni ikna etti. Hangi hisse senedini aldığını bilmiyorum. Mahalleden bir çok para verenler oldu. Mesajlarla bana ne kadar kazandığımı bildiriyordu. Bir ara çıkmak istedim ama 'paran ne kadar çok olursa kazancın da o kadar çok olur' dedi. Beni ikna etti. Mahalleden biri düğün parası istemişti. Ona ödemeye yapamayınca dolandırıldığımı anladım. 35 bin lira vermiştim."

Devam eden duruşmada mağdurların avukatı Levent Serbest, sanığın tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme, tutuklama talebini reddetti.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İddianamede, A.D., hakkında 55 mağdura yönelik eyleminden dolayı  55 yıldan 385 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]