Büyük Kafkas Sürgünü paneli düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kafkas Araştırmaları Merkezi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘1864 Büyük Kafkas Sürgünü’ konulu panel düzenlendi.

SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin’in açılış konuşmasının yaptığı panele Doç. Dr. Ümit Ekin, Araştırmacı Yazar Murat Topçu ve Av. Hulusi Üstün konuşmacı olarak katıldı. Genel olarak “Çerkesler” olarak anılan Apaz, Çeçen ve Oset gibi çeşitli halkların Kafkasya’da çok eski tarihlerde yerleşik olarak yaşadıklarını ifade eden Doç Dr. Ümit Ekin, 1864 tarihinin sembol olarak anıldığını ve aslında yıllar süren göçler boyunca Kafkasya’dan en az 600 bin en fazla da 2 milyon insanın göç ettiğini ifade etti.

Araştırmacı Yazar Murat Topçu ise, Kafkas halklarının yaşadığı toprakların orada yerleşik topluluklardan arındırılarak bu bölgeye Rus ve Kazak topluluklarının yerleştirilmesi fikrinin, 1930’larda Rus devletinin gündemine girdiğini ancak ilk anda kabul görmediğini belirtti. Bölgeden daha önce de göçler olduğunu hatırlatan Topçu, bir kısım insanların zorla göç ettirildiğini bir kısmının ise zorlaşan hayat şartları nedeniyle göç ettiğini söyledi. Panel Av. Hulusi Üstün’ün göçten sonra yaşananları ve Kafkas halklarının gittikleri toprakları nasıl etkiledikleri üzerine konuşmasıyla son buldu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]