Bu yağlı güreşler Ayşecik için!

Türk yağlı güreşinin en önemli organizasyonlarından biri olan ancak bir süredir yapılamayan Ayşecik Yağlı Güreşleri, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan\'ın himayesinde yeniden canlanıyor. Güreşlerin 52.\'si 30 Ağustos\'ta gerçekleşecek. 

1956 yılında, Kırkpınar\'ın üç altın kemerli unutulmaz şampiyonu Ordulu Mustafa Bük (ki mezarı Akbalık\'tadır) ve Kırkpınar Ağası Zülküf Karabulut\'un girişimleriyle başlatılan güreşler 1978\'de zamanın kaymakamı Ahmet Karabilgin\'in girişimleriyle Güreş Federasyonu\'nun resmi organizasyon listesine alındı. Güreşler, aslen Akyazılı olan dönemin popüler çocuk yıldızı Zeynep Değirmencioğlu\'nun canlandırdığı meşhur karaktere ithafen \'Ayşecik Yağlı Güreşleri\' olarak düzenlenirken, Değirmencioğlu da o dönem Türkiye çapında popüler olan bu turnuvaya bizzat katılıp pehlivanlara ödüllerini verdi. 1996\'ya kadar düzenli devam eden organizasyona maddî sıkıntılar nedeniyle ara verilirken yalnızca 2006 yılında bir kereye mahsus olmak üzere düzenlendi.

Bir gün önce Mevlid
Sakarya\'nın Akyazı ilçesine bağlı Akbalık Köyü\'ndeki güreş alanında 30 Ağustos Cumartesi günü yapılacak olan güreşler sabah saatlerinde başlarken, Türkiye\'nin önde gelen başpehlivanları kispet giyecek. Güreşlerden bir gün önce, 29 Ağustos Cuma günü Cuma namazına müteakiben Akyazı Akbalık Mahallesi Camii bahçesinde, vefat eden pehlivanların ve Akbalık Köyü sakinlerinin ruhuna atfen Mevlid-i Şerif okutulacak.

\'Başpehlivanların yarısı geliyor\'
Güreşlerin organizasyon komitesinde yer alan Adem Altun, tüm hazırlıkların tamamlandığını, güreş sahanının tadilatının yapıldığını, güreş severlerin tıpkı eski günlerde olduğu gibi ihtişamlı bir organizasyona tanıklık edeceğini söyledi. Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan\'ın gayretleriyle Ayşecik Yağlı Güreşleri\'nin eski günlerine döneceğine inandığını dile getiren Altun, \'Türkiye\'de 60 küsur başpehlivan var. Aynı gün ülke genelinde üç büyük güreş turnuvası olmasına rağmen başpehlivanların yarısı Akyazı\'da olacak. Ayrıca güreşlerimizi TRT\'nin de naklen yayımlaması bekleniyor" dedi.

Ayşecik de davet edilecek
Altun, organizasyona adını veren \'Ayşecik\' karakterini canlandıran unutulmaz sinema sanatçısı Zeynep Değirmencioğlu ve güreşleri başlatan efsane başpehlivan Mustafa Bük\'ün çocuklarını da davet edeceklerini sözlerine ekledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]