Bu Sene Tüketiciler Daha Bilinçli

Sakarya Sanayi ve Ticaret Müdürü Özcan Keskin, 2005 yılında Sakarya genelinde 90 olan tüketici şikayetlerinin tüketicilerin bilinçlenmesiyle 2008 yılında 9 bin 237'e yükseldiğini söyledi.

Keskin, yaptığı açıklamada, tüketicilerin karşılaştıkları sorunları gidermek için il genelindeki 16 ilçede kaymakamlıklar nezdinde kurulu bulunan tüketici hakem heyetleriyle uyuşmazlıkları giderdiklerini kaydetti.

10 Kat Artma Var

Tüketicilerin bilinçlendirilmesi için seminerler düzenlediklerini kaydeden Keskin, 5 yıllık süreçte tüketici hakem heyetlerine başvurularda önemli gelişmeler olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: ''2005 yılında il genelinde 90 olan tüketici şikayeti, tüketicilerin bilinçlenmesiyle 2008 yılında 10 kat arttı. En çok önemsediğimiz şey geçen yıl 723 olan tüketici şikayeti bu yıl 923'e çıktı. Tüketiciler bilinçlendikçe daha çok şikayet etme ve hakkını arama kimliğine bürünüyor. Bunu çok önemsiyoruz."

En Çok Şikayet Cep Telefonlarına

Geçen yıl yapılan 923 şikayet başvurusunun 694'ünün tüketici lehine, 49'unun ise tüketici aleyhine sonuçlandığını bildiren Keskin, "743 uyuşmazlık sonuçlandırıldı. Diğerlerinin görüşülmesine devam ediliyor. En çok şikayet cep telefonları için yapıldı. Bunun dışında kapıdan satışlarla ilgili büyük bir sıkıntı var. Bayanların giyim konusunda kullanımla ilgili bazı şikayetleri de oluyor. Yıl içinde bütün uyuşmazlıklara, tüketici hakem heyetleri vasıtasıyla çözüm buluyoruz'' diye konuştu.

Petrol Alımlarına Denetim

Tüketici hakem heyetlerine başvuru limitinin ilçedeki tüketici hakem heyetleri için 2 bin 446 TL olduğunu ifade eden Keskin, 936 TL'lik limite kadar tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararların kesin bağlayıcılık içerdiğini hatırlattı. Tüketicilerin şikayetlerini giderebilmeleri için ürünlerin garanti belgesi ve faturalarını almaları gerektiği uyarısında bulunan Keskin, seyyar laboratuvarlar aracılığıyla akaryakıt kaçakçılığına yönelik denetimleri de sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: ''Marker denetimi akaryakıt kaçakçılığının önlenmesinde büyük bir aşama kaydetti. Seyyar laboratuvarlar aracılığıyla akaryakıt istasyonlarında ve kamu kuruluşlarının tankerle aldıkları petrol alımlarında her noktada denetim yapıyoruz. Geçen yıl yapılan denetimlerde 24 işletmeye pompa ayarları ve marker sistemine uymadıkları için ceza kestik.''

İmamlara Seminer


Tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda imamlardan da yardım istyeceklerini vurgulayan Keskin, "Gençlere, kadınlara yönelik seminerlerin yanı sıra din adamlarına da tükeci hakları konusunda seminerler vereceğiz. Bu konuda müftülüklerle işbirliği yaparak imamlara yönelik eğitim programı hazırladık. İmamları bu konuda bilgilendirdikten sonra, bulundukları semtlerdeki camilerde cemeati bilgilendirmelerini isteyeceğiz.'' dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]