Bu kez internet satıcısı mağdur!

Sakarya’da bir kişi, internette 219 liraya satılan bin liralık telefonu beklediği özellikleri taşımayacağını bile bile satın aldı. Siparişi teslim aldığında ürünün gerekli özelliklere sahip olmadığını gören vatandaş, firmayla uzun süren bir mücadeleye girişerek telefonu göndermeden parasını geri aldı.

Piyasa fiyatından çok ucuza satılan telefonu bile bile sipariş ettiğini anlatan M. Şirin Oğuzhan, vatandaşlara bu tip reklamlara kanmamaları uyarısında bulunarak böyle bir durumla karşılaşmaları halinde her türlü yasal haklarını kullanmalarını tavsiye etti.

Şirin, telefonu almasındaki amacının; haksızlık varsa bu haksızlığın ortaya çıkması, dolandırıcılık işlerini kimlerin yaptığının tespit edilmesi ve cezalandırılması olduğunu belirterek, "Bir arkadaş ortamında muhabbet esnasında konuşulurken internetten verilen telefon siparişlerinde kutularından hep farklı şeylerin çıktığını, verilen siparişlerin dışında başka ürünlerin geldiğini söylediler. Tanıtım reklamında çok uygun fiyata veriyorlardı. Ben de, \'Ne kadar kötü olabilir?\' diye düşündüm. Eğer böyle kötü bir durum olursa, farklı bir şey gelirse her türlü yasal hakkımı savunabileceğimi düşündüm. Siparişi verdim, farklı bir marka telefon geldi. Çift hatlı, televizyonlu abuk sabuk bir telefon geldi. Cuma günü telefonu aldım, kimseye ulaşamayınca pazartesi günü aldığım firmaya telefonu istemediğime, paramı geri istediğime dair iadeli taahhütlü bir mektup gönderdim. Buna da bir cevap gelmedi” dedi.

Bu olayın ardından Tüketici Haklarına şikayette bulunan Oğuzhan, “Ardından ben de Tüketici Haklarına şikayet ettim, durumu izah ettim, onlar pek olumlu bir tablo çizmediler. Ben sonuna kadar bunun takipçisi olacağıma inandım ve devletimizin de bu tür olaylara sıcak bakmadığını bildiğim için sonuna kadar bu olayın takipçisi oldum. Polise ifademi verdim, durumu izah ettim. Tüketici Haklarından kazandım. Kazandığımı bildiren kağıdı verdiler bana. Karşı tarafa aynı kağıdı gönderdiler ama yine bir dönüş olmadı. Ben de internetten firmanın numarasını bularak firmayı arayıp konuştum. Durumu anlattım, aksi takdirde haciz işlemlerini başlatacağımı, avukata vereceğimi söyledim. Birkaç gün araştıracaklarını, beklememi söylediler, bekledim. En son bugün itibarıyla bir mail attım. Paramı ödememeleri halinde yasal haklarımı kullanacağımı söyledim. Bugün itibarıyla paramı yatırdılar” diye konuştu.

RTÜK’e şikayet etti

Telefonun beklediği gibi gelmemesi ihtimalini göze aldığını aldığını ve amacının bir haksızlık varsa bunu ortaya çıkarmak olduğunu belirten Oğuzhan, “Zaten biz aklı başında insanlarız. Yani böyle bir şeyin olacağını ben tahmin ettim, bunu göze alarak gittim. Amacım bir haksızlık varsa bu haksızlığın ortaya çıkması, bunlar kimler ise bunların cezalandırılması. RTÜK’e de telefon ettim, bu reklamların karşılığında ürünü vermediklerini, yalan söylediklerini, bunlara bir engel olmalarını söyledim” şeklinde konuştu.

İnternette alışveriş imkanının yasal olduğunu fakat kargo firmalarının internetten alınan ürünlerin açılmasına izin vermemesinin bu tür mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Oğuzhan, “Kargo firmaları bu ürünleri bizim açmamıza izin vermiyor. Bu bir yasa mıdır, bir düzenleme midir, artık ne yapacaksa bu devletimiz sonuçta bu internetten alışveriş imkanı yasal ise bu ürünleri de açıp kargoda bakmamız da yasal olsun. Bu telefonu ben kargoda görmüş olsaydım almazdım. Bunları görebilmemiz lazım, bizim verdiğimiz ürün müdür, değil midir, yani içinde bomba mı var, ne var? Bunların engellenmesini istiyorum. Ben paramı aldım telefon da bende kaldı. İsterlerse gönderirim, zaten istemezlerse de kullanılacak bir telefon değil” dedi.

İnternetten bu şekilde mağdur olan insanların haklarını mutlaka aramalarını ve devletin dolandırıcılara bir ceza vermesi gerektiğini ifade eden Oğuzhan, “İnternetten bu şekilde mağdur olan insanlar haklarını arasınlar mutlaka. Devletimiz bunlara bir ceza verecektir. Hakkınızı da mutlaka alacaksınız, hakkınızı aramadıkça bu insanlar, bu firmalar daha çok türüyor. Yazık günah, milletin emeğini çalıyorlar resmen” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]