Bu Kadarına da Pes Doğrusu!

Sakarya'da kimlik bilgileri kullanılarak adına şirketler kurulan ve çok sayıda firmaya adını taşıyan çek koçanı ile karşılıksız çek yazılan 5 çocuk babası Bektaş Ünlütürk, 'karşılıksız çek vermek ve nitelikli dolandırıcılık' suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.

Dolandırıcılar, sahte kimlik çıkartarak masum insanlar üzerinden şirket kuruyor ve çek düzenleyip her türlü suçu işliyor. Kimlikleri kullanılarak suç işlenen masum kişiler hapis yatmaktan ve icradan kurtulamıyor.

Bunun son örneği de Sakarya'nın Akyazı ilçesinde ortaya çıktı. Sakarya'nın Akyazı ilçesine bağlı Boztepe Köyü'nde yaşayan Bektaş Ünlütürk (47), geçen yıl ehliyet için adliyeye sabıka kaydı çıkartmaya gittiğinde 'karşılıksız çek vermek ve nitelikli dolandırıcılık' suçlarından sabıkalarının bulunduğunu öğrendi. Ünlütürk, adli sicil kaydında İstanbul, Bursa, Uşak ve Edremit mahkemelerince hakkında kesinleşmiş hapis ve para cezalarının olduğunu görünce şaşkına döndü.

İtiraz Bile Ödemediler

İşsiz olan ve gündelik işlere giderek ailesinin geçimini sağlayan Ünlütürk, kimlik bilgileri kullanılarak ya da isim benzerliğinden dolayı mağdur edildiğini belirterek hakkındaki infazların durdurulması için Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazdı. Ünlütürk, kesinleşmiş hapis cezaları yüzünden 19 Ocak'ta tutuklanarak Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Ünlütürk'ün Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği 160 günlük hapis cezası nedeniyle tutuklandığı öğrenildi. Ünlütürk'ün ailesi maddi imkansızlıklar yüzünden tutuklama kararına itirazda dahi bulunamadı.

Hayatı Boyunca O İllere Gitmedi

Tutuklanan Ünlütürk'ün aynı köyde yaşadığı kardeşi Tayyar Ünlütürk, kimlik bilgileri kullanılarak adına paravan şirketler kurulan ve karşılıksız çekler yazılan kardeşinin suçsuz yere cezaevinde yattığını söyledi. Evine zor ekmek götüren ilkokul mezunu kardeşinin şirket kurmasının mümkün olmadığını belirten Ünlütürk, köyden hiç ayrılmayan kardeşinin davaların açıldığı illere hayatı boyunca gitmediğini ifade etti.

Evine Zor Ekmek Götüren Biri

Kardeşinin 4 ilde 14 ayrı davada 'karşılıksız çek vermek suçundan hapis ve ' 200 bin TL civarında para cezasına çarptırıldığını kaydeden Ünlütürk, mahkemelerle ilgili tebligatların eve gelmediğini söyledi. Ünlütürk, şöyle konuştu: "Kardeşim geçen yıl Orman İşletmesi'nde kepçe oparatörlüğü sınavına girdi ve kazandı. İşe başlayacağı zaman ehliyet için sabıka kaydı çıkarmaya gitti. Orada 'karşılıksız çek vermek ve nitelikli dolandırıcılık' suçundan sabıkalarının bulunduğunu öğrendi. Geçen yıl kasım ayında Adalet Bakanlığı'na infazların durdurulması için bir dilekçe yazdı. Geçen hafta kendisini jandarmaya çağırdılar ve kesinleşmiş hapis cezaları nedeniyle tutuklayıp cezaevine koydular. Kardeşimin bu suçları işlemesi imkansız. Evine zor ekmek götüren biri. Şimdiye kadar suç işlemiş biri değil. Kendisi ismini dahi zor yazan biri. Nasıl şirket kurup da çek kesecek anlamış değiliz. Çeki görse tanımaz bile."


Talihsizlikler Peşini Bırakmıyor

Kardeşinin 2006 yılında isim benzerliği yüzünden bir cinayetle ilgili olarak karakola götürüldüğünü anlatan Ünlütürk, "Jandarma 2006 yılında bir cinayetle ilgili kardeşimi karakola götürdü. Aranan kişinin ile kardeşimin kimlik bilgileri arasında benzerlik vardı. İsim, soyad, anne ve baba adları tutuyordu. Ancak nüfus cüzdanındaki fotoğraf, doğum yeri, kimliğin seri numarası ve nüfusa kayıtlı olduğu yerler tutmuyordu. Yapılan incelemede kardeşim suçsuz ve isim benzerliği olduğu tespit edilerek serbest bırakıldı." diye konuştu.

Biz Günlük Yiyeceğimizi Bile Zor Buluyoruz

Eşinin suçsuz yere cezaevinde olduğunu söyleyen Zeynep Ünlütürk (45), gerçek suçluların bulunarak adaletin yerine getirilmesini istedi. Hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını ve eşinin cezaevine girmesiyle mağdur olduklarını dile getiren Ünlütürk, gözyaşları içinde şunları söyledi: "Eşimin suçlarla bir ilgisi yok. Kendisi bir garip adam. Biz günlük yiyeceğimizi bile zor bulan bir aileyiz. Şirketlerle ne işimiz olsun. Yıllardır 2 göz odası olan evde 7 nüfus namusumuzla yaşadık. Biz adalet istiyoruz. Gerçek suçlular bulunsun. Bir suçsuz insan cezaevinde yatıyor."

Babam Suçsuz Ne  Olur Bırakın

Babasının suçsuz olduğunu ve serbest bırakılmasını isteyen Asiye Ünlütürk (17) ise ağlamaktan güçlükle konuşabildi. Adalet Bakanı'ndan babasının bırakılması ve gerçek suçluların bulunması için yardım isteyen gözü yaşlı kız, "Babamı cezaevinden çıkartın. Babam suçsuz. Ne olur onu çıkartın. Babamın bir suçu yok. Onun adına sahte şirket kurmuşlar. Biz burada zor geçiniyoruz. Babamı çok özledim." şeklinde konuştu.

Şahitlik Yapabiliriz

Köy muhtarı Sadi Bıçak, cezaevine konulan Bektaş Ünlütürk'ün efendi ve dürüst biri olduğunu söyledi. Bektaş'ın şirketi olmadığına dair tüm köylünün şahitlik yapabileceğini anlatan Bıçak, "Kendisinin böyle bir iş yapmadığını tüm köy halkı şahitlik yapar. Şirketi olup olmadığını köydeki 300 haneye sorun eğer biri var desin o zaman adamı içeri atsınlar." dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]