"Bu da ne?" demeyin!

Sakarya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi tarafından engellilere yönelik farkındalık yaratma amacıyla sesli betimleme sinema gösterimi yapıldı.

Sesli Betimleme Derneği’nin katkısıyla SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, dahi yönetmen Woody Allen’ın Paris’te Gece Yarısı adlı filmi gösterildi. Görme engellileri anlamaya yönelik farkındalık yaratılmasının amaçlandığı etkinlikte, bu kapsamda katılımcılara göz bandı dağıtıldı. Etkinlik başında sesli betimleme ile ilgili bilgi verildi ve katılımcılar filmi bir süre bu şekilde izledi.

Sesli betimleme, filmdeki görsel kısımların sese dönüştürülmesi anlamına geliyor. Filmde herhangi bir anlatıcı, konuşmanın olmadığı sahnelerde görme engelli için mekânı, kişileri ve sessiz gelişen olayları betimleniyor. Filmdeki diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler ile sessiz gelişen olayların betimlenerek görünüm ve duyguları anlatmasından oluşan sesli betimlemede, sahnelerde dikkat çeken görsel öğeler ve kimi hareketler bu şekilde tasvir ediliyor. Filmde konuşma olmadığı ve müziğin yükseldiği bir anda içeri başka biri girdiğinde, bir kişi odayı terk ettiğinde devreye sesli betimleme (Audio Description) sistemi girerek izleyiciye olanları aktarıyor.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]