Bu Bilgi Hayatınızı Kurtarabilir

Türkiye'de geçtiğimiz yıl herkesin yüreğini burkan talihsiz bir olay yaşandı. Uludağ'da kayak yaparken yolunu kaybeden gencin donarak hayatını kaybetmesi, bütün ülkeyi üzüntüye boğdu.

Ankara'dan arkadaşlarıyla Uludağ'a giden Bilkent Üniversitesi son sınıf öğrencisi Ümit Özgen, maden pistinde kayarken kayboldu. Sisin etkisiyle yolunu kaybettiği bildirilen 20 yaşındaki Özgen, cep telefonuyla ailesinden ve jandarmadan yardım istedi.

Ailesi oğullarına ulaşmak için yer tespiti istediğinde, GSM operatörleri savcıdan izin alınması gerektiğini bildirdi. 4 saat bu izine ulaşmak için bekleyen Özgen'in ailesi çocuklarının yerini ancak 14 saatte tespit edilebildi.

Cep telefonu şirketinin Telekomünikasyon Kurumu kurallarından olan; "Konum bilgileri sadece savcılık talebi halinde verilebilir, şahıslara veya başka kurumlara verilemez" kuralı gereğince bilgi verememesi ve bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle genç kayakçı hayatını kaybetti.

Durumu değerlendiren Cep telefonu şirketleri, mevcut kuralı çiğnemeden duruma çözüm arayarak ve adres tespiti yapılmasına imkân tanıyan yer tespit hizmeti geliştirdi.

Yaşanan bu üzücü olayın ardından Turkcell tarafından geliştirilen sistem şu şekilde;

Herhangi bir şekilde kaybolan kişi; ACİL ya da NEREDEYİM yazıp 7777 veya 2222 numarasına mesaj gönderirse, kendisine BULUNDUĞU YER GAYET AYDINLATICI BİR ŞEKİLDE mesaj olarak gönderiliyor.

Normalde bu hizmet 2 sms/4 kontör fakat kontörünüz olmasa da mesaj gönderiliyor.

Yeni bir yere gittiğinizde nerede olduğunuzu tam olarak bilemediğinizde ya da size ulaşmalarını istediğinizde ve yerinizi tarif edemediğinizde Turkcell Neredeyim? hizmetini kullanabilirsiniz.

Mesaj attığınızda;

Adres bilgisi, en yakın noktalar ve telefonları, coğrafi standartlara uygun olarak konum bilgisi, polis ve sağlık acil durum telefonları mesaj olarak iletilir.

Örnek Mesaj;

BULUNDUĞUNUZ BÖLGE

İstanbul, Beyoğlu, Asmalı Mescit, Güven Sk

SİZE EN YAKIN NOKTALAR

Kasımpaşa Karakolu 502 m, Beyoğlu dispanseri 45 m, Sişli Etfal 2 km

COĞRAFİ KONUMUNUZ

30 derece 43 dk 22 sn Kuzey, 41 derece 23 dk 34 sn Doğu

Polis İmdat 155, Alo Jandarma 156, Hızır Acil 112, İtfaiye 110

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]