Brezilya Başkonsolosu'ndan "Türk okulu" talebi

Brezilya’nın İstanbul Başkonsolosu Elçi Luız Henrıque Pereıra Da Fonseca, Türk okullarının eğitim kalitesinin çok yüksek olduğunu belirterek, ülkesinde daha çok okul açılmasını istedi.

Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (SAGİAD) davetlisi olarak Sakarya’da çeşitli temaslarda bulunan Fonsace, Serdivan ilçesinde bulunan Fatih Koleji’ni de ziyaret etti. Brezilya’da Türk okulu bulunduğunu, bu okulun kaliteli bir eğitim verdiğini ifade eden Fonseca, ülkesinde daha çok okul açılabileceğini söyledi. Fatih Koleji’ni çok beğendiğini, gerek fiziki mekan ve gerekse eğitim kalitesinin çok iyi olduğunu vurgulayan Fonseca, “Eğitim sisteminin kalitesini gördük. Okullar sadece eğitim yönünden değil, ticari alanda da katkıları bulunuyor. Bu kurumlara SAGİAD’a üye işadamlarının destek vermesini anlamlı buluyorum. Brezilya’da ayrıca Türk derneklerinde Türkçe öğretiliyor. Bu da iki ülke arasındaki ilişkilerimizi güçlendiriyor. İki ülkenin halkı birbirinin dilini öğrendikçe birbirlerini tanımaları ve anlamaları daha kolay oluyor. ” diye konuştu.

"TUSKON, ilişkilerimizi geliştirdi"

SAGİAD tarafından Limapark Otel’de onuruna verilen yemekte de bir konuşma yapan Forseca, SAGİAD’ın da üye olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesinde büyüt etkisi olduğunu söyledi. Önceki yıl İstanbul’da yapılan Türkiye-Brezilya İkili İş Görüşmeleri’nin çok verimli geçtiğini dile getiren Forseca “ Bu görüşmeden sonra ülkem beni buraya Başkonsolos olarak görevlendirdi. Ben yıllarca Büyükelçilik yaptım. Konsolos olarak görev almam TUSKON’un İstanbul’da yapılan programından sonra oldu. Bu ülkemin Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor.” dedi.

İki ülke arasında hem yönetim hem de ekonomik anlamda benzerlikler olduğunu vurgulayan Forseca, ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Brezilya’nın bulunduğu bölgenin en önemli ülkesi olduğunu dile getiren Forseca, ülkesinin dünyanın 6. Büyük ekonomisi olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolar civarında seyrettiğini anlatan Forseca, "Bu yeterli değil. Ticaret hacmimiz daha da artabilir. Brezilya Latin Amerika’ya giriş kapısı. Brezilya’nın da Türkiye’yi Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’ya ulaşmada kapı olarak görüyor. Sadece ihracat ve ithalat değil, iki ülkenin de kalıcı yatırımlar yapması gerekir. Bu bazı durumlarda daha avantajlı oluyor. Otomotiv, inşaat, maden, teknolojik yatırımlarda işbirliği yapabiliriz." diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]