Bitmez: "Demokratikleşme Paketi beklentilerin çok uzağında"

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, "Demokratikleşme adımlarının sadece hükümet merkezli hazırlanmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Bitmez, partisinin Sakarya il teşkilatında düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketini değerlendirdi. Paketin beklentilerin çok uzağında olduğuna dikkat çeken Bitmez, “Hükümet, milletimizin ihtiyacı ve beklentisi olan büyük bir ‘reform paketi’ yerine seçime giderken gündemi meşgul edecek mini bir ‘seçim maketi’ hazırlamıştır” dedi.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, partisinin Sakarya İl Teşkilatında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Genel Başkan Danışmanı Lütfü Kibiroğlu, Genel Merkez üyeleri, Bolu teşkilatı ile Sakarya İl Başkanı Eyüp Yıldırım ve partililer katıldı. Konuşmasının başında, Saadet Partisi\'nin gerek teşkilat gücü, gerek teşkilat hareketliliği, gerek seçime hazırlık ve seçim dönemi çalışmalarının en gözde, en gayretli ve en çalışkan partisi olduğuna dikkat çeken Bitmez, şöyle konuştu: “Bu durumun en önemli sebebi, bütün insanlığın saadeti için çalışmayı kendine inanç edinmiş ve vazifesini yerine getirmezse ağır bir sorumluluk altında kaldığına inanan, şuurlu ve fedakar teşkilat mensuplarımızdır. Her seçimde olduğu gibi bu seçime de en hazırlıklı şekilde girmek üzere, Saadet Partisi Genel Merkezi olarak 5 haftalık bir çalışma programı başlatmış bulunuyoruz. 5 haftalık süre içerisinde, bütün il ve ilçeler ziyaret edilerek, teşkilat ve seçim çalışmaları yerinde görülecek ve inşallah partimizin seçimlerin favorisi olmasını temin edecek çalışma yapılacaktır. Bugün bu çalışma çerçevesinde buradayız. İl teşkilatımızla birlikte 3 gün içerisinde bütün ilçe ve beldelerimizde teşkilat, halkla ilişkiler ve seçim çalışmaları yapacağız.”

"
 Keşke Avrupa’yı değil, kendi medeniyetimizi referans aldıklarını söyleselerdi"

Bitmez, Başbakan Erdoğan tarafından geçen günlerde açıklanan demokratikleşme paketini değerlendirdi. Saadet Partisi olarak, temel hak ve hürriyetlerin genişlemesini ve ülkenin normalleşmesini temin edecek her adımı ön koşulsuz ve sonuna kadar destekleyeceklerini kaydeden Bitmez, Başbakan\'ın paketin takdiminde, Avrupa Birliği kriterlerini de kendilerine referans aldıklarını belirtmesini eleştirerek şunları söyledi: “Oysa temel hak ve hürriyetler ve insanca yaşama konusunda en temel referans, bin yıl bu coğrafyaya ve dünyaya adalet, barış ve huzur veren kendi medeniyet değerlerimiz olmalıdır. Keşke Avrupa’yı değil, kendi medeniyetimizi referans aldıklarını söyleselerdi. Bu cümle, paket hazırlanırken öncelenen hususun milletimizin ihtiyaçları ve beklentileri değil, Avrupa’nın ve Batının dayatmalarının dikkate alındığı kanaatini bizde uyandırmaktadır. Ayrıca, büyük bir şaşaa ile takdim edilen demokratikleşme paketi, milletin beklentilerini tam karşılamamaktadır. Özetle, bizzat Başbakan’ın ifadesiyle, ‘Dağ fare doğurmuştur.’ İyi incelendiğinde görülecektir ki bu pakette Türkiye’nin geleceğinden çok, Ak Parti’nin geleceğini ilgilendiren hususlar mevcuttur. Yani pakette demokrasi kaygısından çok iktidarda kalma kaygısı vardır. Paketteki maddeler tek tek ele alındığında bu gerçek daha net olarak ortaya çıkmaktadır.”

"Baraj Sistemi kaldırılmalı"

Pakette en büyük beklentilerden birinin seçim barajının kaldırılması olduğunu dile getiren Bitmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet, bu konuda bir çözüm değil, tartışmaya sebep olacak teklifler ortaya attı. Teklifleri ise barajı düşürmek bir yana, daha da yükseltecek mahiyet içeriyor. Mevcut sisteme alternatif olarak önerilen, ‘yüzde 5 barajına ilaveten daraltılmış bölge sistemi’ ile ‘dar bölge seçim sistemi’, barajın yüzde25’lere çıkarılması anlamına gelmektedir. Biz, Saadet Partisi olarak; temsilde adaleti sağlamak için Barajsız Seçim Sistemini öneriyoruz.”

Kamuda başörtüsü

Paketteki bir diğer düzenlemenin kamuda başörtüsü serbestliğine ilişkin olduğunu söyleyen Bitmez, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Yıllardır büyük bir zulme dönüşen bu uygulamanın düzenlenmesi ve kamu çalışanlarına serbestiyet getirilmesi önemli ve müspet bir adımdır. Ancak, yetersizdir ve kusurludur. Başörtüsü; iş güvenliği, estetik kaygılar ya da kıyafet yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilebilecek bir aksesuar değildir. İnancın bir gereğidir. Bu açıdan bakıldığında, ‘hekime serbest, ama hakime yasak’ diye sınırlama getirmek inanç özgürlüğünün ruhuna aykırıdır. İnanç özgürlüğünün resmisi, gayriresmisi olmaz. Sınırlaması olmaz. Resmi kıyafet giyenlerin inanç özgürlüğü olmayacak mı? Bunların inanç hakkı yok mu? Burada serbestiyet getiriyoruz derken, yeni bir yasak getiriliyor."

Demokratikleşme sürecinin birlik ve beraberliğimizi bozacak değil temin edecek adımları içermesi gerektiğine işaret eden Bitmez, sözlerine şöyle devam etti: “Özet olarak hükümet, milletimizin ihtiyacı ve beklentisi olan büyük bir ‘reform paketi’ yerine seçime giderken gündemi meşgul edecek mini bir ‘seçim maketi’ hazırlamıştır. Hükümetin beceriksiz uygulamalarının neticesinde yaşamakta olduğumuz ekonomik yıkım, dış politika faciası ve manevi tahribat örtbas edilmektedir. Ayrıca, bu tür demokratikleşme adımlarının sadece hükümet merkezli hazırlanmasını doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz. Zira atılan adımlar sadece hükümeti değil bütün ülkeyi ilgilendiren hususlardır ve olası yanlışlık herkesi etkileyecektir.”

Hasan Bitmez\'in konuşmasının ardından SP Sakarya İl Başkanı Eyüp Yıldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çok sürpriz bir isimle görüştüklerini ve çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bu ismi kamuoyuyla paylaşacaklarını aktardı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]