Bitki Koruma Ürünleri Bayiliği İçin Sınav Yapılacak

İl Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar, Bitki Koruma Ürünleri Bayi veya Toptancı İzin Belgesi talebinde bulunanlar için 2009 yılında sınav uygulanacağını belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı "Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ve "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenilmesi Hakkında Yönetmelik" geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliklerle tarımsal üretimden pazarlamaya kadar geçen süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına uygun olarak kullanılmasını böylece Türk Gıda Kodeksi'ne uygun bitkisel ürün arzı sağlanmasını ve üründe izlenebilirliğin geliştirilmesi amaçlandı. Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bilinçsiz kullanılan kimyasallar toprak ve bitkide, dolayısıyla insan ve çevre sağlığı üzerinde büyük tehlike oluşturmaktadır. Sağlıklı ürünlerin elde edilmesi, doğa ve çevrenin korunabilmesi için geleneksel ilaçlama yöntemleri terk edilip, uzmanların önerdiği ve kalıntı bırakmayan ilaçlar tercih edilmelidir. Ayrıca bitki hastalıkları ve zararlılarıyla mücadelede zirai mücadele ilaçlarını (pestisit) tek çözüm yolu olarak görmek yanlıştır. Zirai mücadelenin özünü oluşturan bitki hastalık-zararlıları ve yabancı otlarla mücadelede; kimyasal yöntemler dışında kültürel, mekanik, fiziksel, biyolojik, karantina, genetik ve karma mücadele yöntemlerinin de bulunduğu bilinmelidir. Uygun teşhisi koymak ve ona uygun mücadele yöntemini belirlemek hem ekonomik hem de çevresel kirlilik yönünden önemlidir. İlaçların tüketiminde deneme yanılma yöntemi veya alışkanlıklar değil, bilimsel olarak yetkin kişilerce koyulan teşhisler önemlidir." dedi.

Müraacatlar İl Tarım Müdürlüğü'ne Yapılacak

Çakar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu bağlamda yetkin kişileri belirlemek amacıyla sınavlar açmaktadır. Bu sınavlardan birisi de Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmelik'te belirtilen 'Bitki Koruma Ürünleri Bayi veya Toptancı İzin Belgesi' talebinde bulunanlara 2009 yılında uygulanacak sınavdır. Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce 26 Nisan 2009 Pazar günü saat 10.00'da Ankara'da yapılacaktır. Söz konusu sınava girecek; bitki koruma ürünleri bayilik veya toptancılık izin belgesi talebinde bulunan kişilerin, ilgili yönetmelik hükümlerine göre müracaatları 12 Mart 2009 tarihine kadar İl Tarım Müdürlüğü tarafından kabul edilecektir. Sınava girecek adayların ziraat mühendisi, meslek yüksekokullarında bitki sağlığı ile ilgili ders alarak mezun olmuş tekniker veya ziraat teknisyeni olması gerekmektedir. Daha detaylı bilgi İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'nden veya www.sakaryatarim.gov.tr adresinden öğrenilebilinir."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]