'Bir Şarkısın Sen' Yarışmasına Tepki

Sakarya Barosu'nda yapılan açıklamada, ''Bir Şarkısın Sen'' adlı televizyon programına tepki gösterilerek, "Çocuğun istismar edilmesine artık dur deyin" denildi.

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, çocukların istismar edilmesiyle ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Bir televizyon programında yayınlanan ''Bir Şarkısın Sen'' adlı müzik yarışmasına tepki gösterilen açıklamada, "Bugüne kadar medyada yer alan bir çok televizyon programın da, dizi filmlerde ve reklamlarda çocuklara rol verilmiş ve bu rollerde çocuklar çoğu zaman istismar edilmiştir. Yetişkinlerin pazarlama stratejilerinde yer alan çocukları kullanarak kar etme amacı güden bu programların yapılması nedeniyle çocuklara maddi ve manevi zararlar verilmektedir. Hali hazırda ATV'de yayınlanan 'Bir Şarkısın Sen' adlı televizyon programının içeriğinde katılımcı ve izleyici çocuklar üzerinde bedensel ve ruhsal zararlara sebep olacak nitelikleri barındırmaktadır" denildi.

Baronun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Her ne kadar bu programda çocukların yarışmadığı belirtilmekte ise de; programın yapısı itibariyle çocukların bir çok açıdan zarar görebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Programa katılan çocukların yaşı, fiziksel ruhsal gelişimi, bunduğu ortam, kendisine sunulan geçici imkanlar, hayatlarının olağan akışının dışında bir yaşam ve giyim tarzı, program yapımcılarının kendilerinden beklentileri, performans, yorgunluk, aile ve çevrenin üzerlerinde yaratacağı baskı, program içeriğinin yüklediği
'beklentiyi karşılayamazsam, başaramazsam' psikolojisi, başarı uğruna gösterecekleri aşırı efor, eğitim gördükleri asıl ortamdan uzaklaşması, aldıkları rol modeller, sahne ve ekranda sürekli bulunmanın çocuk üzerinde yaratacağı sanal ortam, gerçeklikten kopma ve bir çok çocuk açısından geçici de olsa yazılı ve görsel medyada yer almanın yaratacağı 'şöhret' sanrısı, soyut düşünme, muhakeme kurma, kavram ve algıların değişmesine neden olunması ve bu nedenle çocuğun bedensel ve ruhsal açıdan zarar görmesi veya
olasılığı, anılan çocukların görebileceği zararlardan sadece bir birkaçıdır. Bu ihtimaller bile, anılan çocukların korunması gereğini doğurmaktadır."

Çocukları istismar edilmesini engelleyici yasaların yer aldığının kaydedildiği açıklamada, "Özellikle yazılı ve görsel medyada olmak üzere her türlü ortamda çocukların istismara açık şekilde kullanılmalarına son verilmesini, istismar suçunu işleyenler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, medyada etik ilkeler ve özellikle çocuklara özgü düzenlemeler ile çocukların bedensel ve ruhsal sağlığını bozabilecek her türlü yayın ve ortamdan korunmalarını, çocuğun ihmali ya da istismarına neden olabilecek programlara ilişkin yaptırımların uygulanmasını talep ediyor; yetkili ve görevli tüm kamu kurum ve kişileri göreve davet ediyoruz" denildi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]