Bir asrı aşan gelenek, 'Keşkekli bayram'

Hendek ilçesine bağlı Dikmen Mahallesi'nde bir asrı aşan bayramlaşma geleneği Ramazan Bayramı'nda da devam etti.

Köy statüsündeyken Büyükşehir Yasası'yla mahalle olan Dikmen'de 108 yıllık bayramlaşma geleneği yaşatılıyor. Mahallede bayram hazırlıkları 15 gün öncesinden başladı. Bayramda dağıtılacak keşkek için seçilen buğdaylar yıkanarak kurutuldu. Arife günü hayvanlar kesildi. Etler buğdayla birlikte pişirilerek bayram sabahına kadar dövüldü. Köy kurulduğunda bir-iki kazanla başlayan keşkek ikramı bugün 35 kazana çıktı. Hazırlanan keşkekler, bayramlaşmanın ardından dağıtılmaya başlandı.

Bayramın başlamasıyla birlikte mahalle sakinleri ailecek meydanda bir araya gelerek toplu şekilde bayramlaştı. Değişik şehirlerde ve yurt dışında yaşayan Dikmen halkı ve misafirleri de toplu bayramlaşmaya katılarak hasret giderdi.

Dikmen Mahallesi Muhtarı Menderes Ayvaz, bayramlaşma geleneğinin köylerinin kurulduğu 1908 yılından bu yana sürdürüldüğünü söyledi. Bayramlaşmaya 8- 10 bin kişinin katıldığını ifade eden Ayvaz, "Atalarımız dedelerimiz Ağasar’dan gelme. Eskiden köydük. Şimdi mahalle olduk. Türkiye’nin tüm bölgelerinden katılım oluyor. 'Sadece Dikmen'den katılım oluyor' diye bir şey yok. Önceleri sadece Dikmen'den katılım oluyordu. İnsanlarımız bunu genişletti. Büyük bir açılım oldu. Civar köylerden de katılım var." dedi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de keşkek ikramı yapıldığını anlatan Ayvaz, şunları ekledi: "750 kilo et, 650 kilo buğday ile keşkek yapıldı. Bayramın birinci günü sabah namazından itibaren keşkek ikramı başlıyor."
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]