Binlerce Dönüm Marul Çiftçinin Elinde Kaldı

Sakarya çiftçisi son yıllarda patates, pancar ve mısır gibi geleneksel tarım ürünlerinin dışında tarlasından yılda birkaç ürün alabileceği sebze ekimine ağırlık verdi. Ancak marulda yaşanan kötü günler üretecileri kara kara düşündürüyor.

Marul piyasasının bugünlerde dibe vurduğunu söyleyen çiftçiler hasat edilmesi gereken binlerce dönüm ürünün ellerinde kaldığını belirtiyor. Marul yetiştiricisinin deyimiyle tohuma çıkan marulları parasız bile alan yok.

Sakarya’da yoğun olarak Dernekkırı ovasında ekimi yapılan marulun pazarlanması tıpkı altın borsasına benziyor. Bazı zamanlarda dönümünden iyi paralar kazanan çiftçinin bugünlerde olduğu gibi tarladaki ürününü satamadığı günlerde oluyor. Dernekkırı Ovası’nda yaklaşık olarak 20 bin dönüm arazide ekimi yapılan marul son yılların en kötü dönemini yaşıyor.

Pazarda küçük bir demeti 1 liradan satılan marullar tarlada adeta çürümeye terk edildi. Çiftçi bedavaya vermeye razı olduğu marulları kimsenin almadığından yakınırken, tohuma çıkan ürünlerini sürmekten ve yerine yeni ürün ekmekten başka çarelerinin olmadığını belirtiyorlar.

50 günde yetişen marul için bir dönümünde 150 lira ekim masrafı yapan çiftçiler hem emeklerinin boşa çıkmasına hem de para kazanamadan uğradıkları zarar için büyük üzüntü yaşıyorlar.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]