Bin yıllık Karasu Kalesi turizme kazandırılacak

Karasu İlçesinde Cenevizlilerden kalma bin yıllık tarihi kale kalıntıları gün yüzüne çıkartılıyor.

Sakarya Hehri kıyısında bulunan ve günümüze ancak temel kalıntıları kalan, Karapınar ve Akkum arasındaki Karasu Kalesi, Cenevizliler döneminde Sakarya Nehir ulaşımının güvenliği için yapıldığı düşünülmektedir.

Karasu Kalesi en az bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip ve Sakarya Nehri boyunca serpiştirilmiş Paşalar Kalesi, Çobankale, Adliye Kalesi, Harmantepe Kalesi, Akçukur Kalesi, Seyifler Kalesi gibi ileri karakol niteliğinde haberleşme ve savunma amaçlı bir Cenevizliler dönemi yapısı olarak biliniyor. Yüksek bir tepede bulunan ve batı sınırındaki dik yamacı nehre sınır olan kaleye sadece yaya olarak çıkılabiliyor. Kalenin turizme kazandırılması için girişilen çabalar meyvesini vermeye başladı.

Sakarya Müze Müdürlüğü 2005 yılında Tuzla’da bulunan tarihi Karasu Kalesi\'ni "taşınmaz kültür varlığı" olarak Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca tescil ettirdi.

Karasu Belediyesi\'nin girişimleriyle gün yüzüne çıkartılacak olan bin yıllık kale, turizme kazandırılacak. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu: "Burada bu tarihi kale  zamanında Sakarya Nehri\'nin üzerindeki ulaşımı gözetlemek için yapılmış olan bir kale. Önceleri ulaşım tekne ve kayıklarla yapıldığı için Sakarya Nehri\'nden geçenleri bu kaleden gözetliyorlarmış. Burası Cenevizlilerden kalma bin yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz bir kale. Belediyemiz tarafındın kültür ve Turizm Bakanlığına girişimlerde bulundu. Karasu kalesinin kazılarının yapılması ve Karasu’nun tarihinin aydınlığa çıkarılması için çapa sarf ediyoruz. Burası sit alanı olduğu için şu an bir şey yapamıyoruz. Defineciler buraları talan etmişler. Biz Belediye olarak Üniversite ve Valilikle birlikte girişimlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Araştırmacı Yazar İrfan Nişancık ise şunları söyledi: "Bizler bu konularda çalışmalar yapıyoruz ve pilot bölge olarakta Karasu’yu seçtik. Karasu ilçesi çok eski bir geçmişe sahip bir yerdir. Özellikle Osmanlı ve Osmanlı dönemine ait yerlerdir. Sakarya boyuncu bu kaleler savunma amaçlı kurulmuş olan bir kalelerdir. Şu anda sadece duvarları görünün ve içerisinde odaların olduğu bir yerdir. Kalenin üzeri zamanla fındıklıklar ve topraklarla kaplanmış bir yer. Bakanlık ve Valilik nezlinde müracaatlarımızı yaptık çalışmalarımızda devam ediyor. İnşaallah Karasu Kalesi\'ni turizme kazandıracağız" dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]