Beton Operasyonu'nda ikinci dalga: 20 gözaltı

Sakarya\'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ikinci dalgasında 20 şüpheli için gözaltı kararı çıktı. Şüphelilerden 17\'si gözaltına alınarak savcılığa sevk edildi. Şüpheliler arasında SAÜ öğretim üyesi K.Y., Doktor Y.Ö. ve MHP eski il Başkanı H.K., yapı denetim firması çalışanları, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların çalışanları ve bina sahipleri de bulunuyor. Operasyon çerçevesinde Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk\'un da savcılık tarafından ifadesinin alındığı belirtiliyor.  

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı\'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturma genişleyerek büyüyor. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, daha önce emniyette ifadeleri alınan 2\'si kadın 20 şüphelinin gözaltına alınarak savcılığa getirilmeleri talimatını verdi. Bunun üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gözaltı işlemleri için bu sabah saatlerinde şehir merkezi ile Karasu, Hendek, Sapanca ve Arifiye ilçelerinde bulunan 20 ayrı adrese gitti. Şüphelilerden 17\'si evlerinden alınıp emniyet müdürlüğüne getirildi. Şüpheliler arasında soruşturmanın ilk dalgasında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan bir öğretim üyesi de bulunuyor. Ulaşılamayan 3 şüphelinin de bulunması için çalışmalar devam ediyor.

Emniyete getirilen şüpheliler, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra savcılığa sevk edildi. Şüphelilerin savcılıktaki sorgularına başlandı. Öte yandan soruşturmanın ikinci dalgasında savcılığın 15 bina ile ilgili çalışma yaptığı öğrenildi. Bu binalardan 10\'unun savcılığın oluşturduğu bilirkişi heyetince incelendiği ve bazılarında usulsüzlüklere rastlanıldığı öne sürüldü. Savcılığın gizlilik kararı aldığı soruşturmada şüpheliler, \'rüşvet\', \'sahte belge düzenlemek\' ve \'nitelikli dolandırıcılık\'la suçlanıyor.

Soruşturma

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan\'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9\'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25\'i tutuklama, 8\'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs\'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi\'ne sevk edilmişti. \'Örgütlü şekilde rüşvet\', \'sahte belge düzenlemek\' ve \'nitelikli dolandırıcılık\' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine 25 şüpheliden 24\'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı. 24 şüpheliden 22\'si yakalanıp cezaevine gönderilirken 2 şüphelinin aranmasına devam ediliyor. Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor. 1999 Marmara depremi sonrasında orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalardan alınan numunelerde usulsüzlük yapılarak sağlam raporu verildiği iddia ediliyor. İddialar ile ilgili 25 binada 4 bilirkişi tarafından inceleme yapıldığı, bazılarında usulsüzlüğe rastlandığı ileri sürüldü.

Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan 20 şüpheli serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 18 şüpheliye adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı konuldu. Savcının tutuklanmalarını talep ettiği 11 şüphelinin serbest bırakılmalarına itiraz etmesi bekleniyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ikinci dalgasında dün gözaltı işlemi uygulanan 20 şüpheliden 2'si savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Savcı, 7'si adli kontrol tedbiri, 11'i de tutuklama talebi olmak üzere 18 kişiyi nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Sabah saatlerine kadar süren duruşmanın ardından mahkeme, 18 şüpheliyi adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı uygulayarak serbest bıraktı. Savcının tutuklanmalarını istediği biri öğretim üyesi 11 şüpheli için nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne itiraz etmesi bekleniyor.

Soruşturmanın ikinci aşamasında gözaltına alınanlar arasında bir öğretim üyesi, yapı denetim firması çalışanları, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların çalışanları ve bina sahipleri de bulunuyor.

Savcılığın 15 bina ile ilgili çalışma yaptığı, bu binalardan 10'unun savcılığın oluşturduğu bilirkişi heyetince incelendiği ve bazılarında usulsüzlüklere rastlanıldığı öne sürülüyor. Savcılığın gizlilik kararı aldığı soruşturmanın ikinci dalgasında gözaltına alınan şüpheliler, 'rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık'la suçlanıyor.

Soruşturma

Beton numune analizlerinde usulsüzlük iddiasıyla başlatılan soruşturmanın ilk operasyonunda aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcının bir üst mahkemeye itirazı üzerine 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı. 24 şüpheliden 22'si yakalanıp cezaevine gönderilirken 2 şüphelinin aranmasına devam ediliyor. Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor. 1999 Marmara depremi sonrasında orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalardan alınan numunelerde usulsüzlük yapılarak sağlam raporu verildiği iddia ediliyor. Soruşturmanın ilk aşamasında 25 binada 4 bilirkişi tarafından inceleme yapılmış, bazılarında usulsüzlüğe rastlandığı ileri sürülmüştü.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]