Belediye Başkanları, Bosna Hersek için acil toplanıyor

Marmara Belediyeler Birliği, son 120 yılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalan Bosna Hersek için harekete geçti.

Birlik bünyesinde acilen toplanacak olan Marmara bölgesi belediye başkanları, afet bölgesi için yapılacak yardımları masaya yatıracak. Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketi nedeniyle Marmara Belediyeler Birliği harekete geçti. Marmara Belediyeler Birliği’nin öncülüğünde acil olarak bir araya gelecek olan belediye başkanları Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerin Bosna Hersek’e yapacağı yardımları masaya yatıracak. Marmara Belediyeler Birliği’nin Eminönü’nde bulunan merkez binasında saat 19.00’da gerçekleştirilecek olan toplantıya İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir ve Tekirdağ belediye başkanlarının yanı sıra İstanbul’un ilçe belediye başkanları katılacak.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sel felaketiyle sarsılan Bosna Hersek’e Birlik üyesi belediyelerin yardım elini uzatacağını söyledi. Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek ile görüştüğünü belirten Başkan Altepe, “Aliya İzzetbegoviç’in emaneti Bosna Hersek’te 1 milyon insan evsiz, 100 bin ev kullanılamaz halde. Temiz su bulmak dahi, her geçen gün zorlaşıyor” dedi.

"Savaştan daha beter"


Bosna’nın büyük bir sel felaketi ile sarsıldığını belirten Başkan Altepe, “Milletçe derin acılara boğulduğumuz Soma faciasından sonra, yüreğimiz bu defa da Balkanlar’daki kardeşlerimiz için hüzünlendi. Balkanlar\'da son yüzyılda görülmeyen ölçüde yaşanan sel felaketi, Bosna Hersek ve Sırbistan\'da en az 4 milyon insanı etkilemiş durumda. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Sn. Bekir Izzetbegoviç yaşanan durumun 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş kadar kötü olduğunu belirtmektedir. Yüzbinlerce kullanılamayan ev, okul ve tahliye edilmek durumunda kalınan yüz binlerce insan” diye konuştu.
“Türkiye, ilk günden itibaren tüm gücüyle elinden gelen yardımı yapmaya başladı” diyen Recep Altepe, “Dışişleri Bakanlığımız ilk andan itibaren Sırbistan ve Bosna Hersek ile irtibat halinde oldu. Yerel yönetimlerimiz, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, derhal ilk yardım ekiplerini bölgeye sevk ettiler. Bursa Büyükşehir Belediyemiz de ilk yardım tırlarını yarın, başta Doboj ve Olovo olmak üzere, Bölgeye göndermeye başlıyor“ şeklinde konuştu.

"Yardımların organizesi de önemli"

Yardımların doğru organizasyonlarla yapılması gerektiğine dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, “Marmara Belediyeler Birliği olarak el ele, güç birliği halinde başta; Doboj, Olovo, Maglaj, Tuzla, Brçko, Oraşje, Prijedor, Sanski Most, Ozak, Zenica, Bosanski Şamac olmak üzere bir yardım kampanyası düzenlenmesinin zaruri olduğu görülmektedir. Bu tür afet durumlarında yapılacak yardımlar kadar, yardımların doğru bir şekilde koordinasyonu da son derece önemlidir. Böylece hem yardımların doğru yere ulaşması sağlanmış, hem de bir bölgede ihtiyaç varken başka bir yerde gereksiz yığılma önlenmiş olur” şeklinde konuştu.

Acil ihtiyaç listesi

Marmara Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamada; bölgede acil olarak süt tozu, çekyat, sinek ilacı, buzdolabı, portatif yatak, çocuk bezi ve mamasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Bölgeye yardım yapmak isteyen belediyelerin Marmara Belediyeler Birliği’nden gerekli bilgi ve desteği alabilecekleri belirtildi.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]