Bektaş Uyardı: Bayram da Olsa El Sıkışmayın

Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, tüm dünyada ve Türkiye'de hızla artan domuz gribinin yayılmasında el sıkışma ve öpüşmelerin önemli rol oynadığını belirterek, "Kurban Bayramı'nda el sıkışmayalım. Uzaktan ve gönülden birbirimizi kucaklayalım." dedi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de domuz gribinden ölenlerin sayısı giderek artıyor. Hijyene dikkat edilmemesi, gribal enfeksiyon geçiren kişilerle el sıkışılıp öpüşülmesi virüsün yayılma riskini artırıyor. Sağlık çalışanları, hacı adayları, kronik rahatsızlığı bulunan kişilerle 6 ay-5 yaş arasındaki çocukların H1N1 virüsüne (domuz giribi) karşı aşılandığını söyleyen Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, aşı yaptırmayan kişilerin de hastalıktan korunmaları için uzmanların uyarılarına dikkat göstermesi gerektiğini ifade etti.

İl genelinde şimdiye kadar 32 domuz gribi vakası tespit edildiğini belirten Bektaş, "Domuz gribi tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizdede yayılıyor. Bugüne kadar 32 vakamız var. Biz hastanelerimize başvuran her grip vakasından tahlil için numune almıyoruz. Bize başvuran tüm gripli hastaları Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın öngörüsüyle domuz gribi olarak algılıyoruz. Teşhislerini buna göre koyuyor ve tedavilerini planlıyoruz." diye konuştu.

Domuz gribinden korunmanın en önemli yollarından birinin kişisel hijyene dikkat edilmesi olduğunu anlatan Bektaş, "Bu kurallar arasında sık sık el yıkama, insanların toplu kalabalık ortamlarda özellikle grip geçiren kişilerden uzak durması geliyor. Öpüşmeler ve el sıkışmalar gribin bulaşmasında ve yayılmasında önemli rol oynuyor." uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı'nda vatandaşların bayramlaşmalarda el sıkışma ve öpüşmeden kaçınmasının virüsün yayılmamasına az da olsa katkı sağlayacağına vurgu yapan Bektaş, "Bu bayram inşallah daha uzaktan, gönülden birbirimizi kucaklayalım. Bu sayede virüsün yayılmamasına bir nebze katkı sağlamış oluruz. Hem de kendimizi virüsten korumuş oluruz." şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]