Bayrak: TÜPRAŞ 7 yıldır Sapanca'dan kaçak su çekiyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak, Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nden TÜPRAŞ’ın 7 yıldır kaçak su çektiğini iddia etti.

Bayrak, savcılığı konu hakkında inceleme yapmaya davet etti. Ahmet Bayrak, yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu konu ile ilgili inceleme başlattıklarını açıkladığını ancak bu güne kadar bir gelişme olmadığını belirtti.

TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden su alamayacağı konusunda iki belge olduğunu ifade eden Bayrak, şöyle devam etti: "Bu belgelerin ilki 23 Kasım 2005 tarihinde TÜPRAŞ’ın hisse devrinin yapıldığı 26 Ocak 2006 tarihinden kısa zaman önce TÜPRAŞ genel müdürü tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı\'na yazdığı yazıdan oluşuyor. Yazının son paragrafı önem arz etmektedir. Bu özelleştirmede şirketin ‘kırk yılı aşkın kadim hakkının koruması’ istenmiş ve böylece ileride çıkacak ihtilafların ancak bunun ile önleneceği belirtilmiştir. Bu talep devirden sonra hukuki problemleri önlemeye yöneliktir. Bu taleplere en somut kararı DSİ Genel Müdürlüğü vermiştir. DSİ Genel Müdürlüğü 8 Ocak 2007 tarih ve 151 sayılı yazısı ile Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesi\'ne konu ile tespitleri bildirmiştir. Yazıda, \'Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Sapanca Gölü\'nde endüstri amaçlı herhangi bir su tahsisi bulunamamıştır.\' denilmiştir."

Yargı harakete geçmeli

26 Ocak 2006’dan bugüne Sapanca Gölü\'nden tahsissiz bir endüstriyel su kullanımı yapıldığını savunan Bayrak, "Bu kullanımın kamu adına hukuk çerçevesinde acilen incelenmesi gerekmektedir. Sapanca Gölü\'nün Havzası\'nın yüzde 80’i Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırlarında kalması dolayısı ile yapılacak hukuki incelemeye, Sakarya halkı adına Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından zaman geçirilmeden başlanılması önem arz etmektedir. Büyük Birlik Partisi Sakarya İl Teşkilatı olarak yargıyı konu hakkında inceleme yapmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜPRAŞ yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]