Başkan Mustafa Yıldız: Üretici mağdur

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, bir bardak çay ile bir litre sütün fiyatının aynı olduğunu belirterek, üreticinin mağdur olduğunu söyledi.

Yıldız, 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bir bardak çay, ortalama 1 liraya satılırken, üreticinin ürettiği sütü toptancılara 0,90 liraya sattığını belirterek, üreticinin mağdur olduğunu belirtti. Bazı ülkelerde hayvancılığın ve süt üretiminin çeşitli şekillerde desteklendiğini, Türkiye’de ise bu desteğin yeterli olmadığını dile getiren Yıldız, “Süt pahalı olsun demiyoruz. Herkes süt alıp içebilmeli. Ancak üretici de mağdur edilmemeli. Üretici mağdur olursa, sonunda tüketici de mağdur olur. Süt hayati bir gıdadır. Sağlıklı nesiller için vazgeçilmezdir. Üreticiyi maddi olarak yeterli oranda desteklememiz bu işin olmazsa olmazıdır. Destek oranları çok yetersiz. “ diye konuştu.

Meraların amacı dışında kullanılması sebebiyle, hayvancılığın gelişemediğini ve maliyetlerin arttığına dikkat çeken Mustafa Yıldız, şunları kaydetti: “Bu da hayvancılık gelişimini, dünya ile rekabetini baltalıyor. Mera alanları hayvanlar için çok önemli. Ancak ne yazı ki meralar amacı dışında kullanılıyor. Mera Kanunu yeniden ele alınmalı ve mera arazilerinin sadece hayvancılık için kullanılması sağlanmalı.”

Türkiye’de kişi başına süt tüketiminin de Avrupa ülkelerine göre çok geride olduğunu vurgulayan Yıldız, çocukların sütten çok çay, gazlı içecekler tükettiğini dile getirdi. Süt tüketiminin arttırılması için büyük kampanyalar düzenlenmesi, her yaştan insanın süt içmeye teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “Sütle ilgili bilgi ve de gerekli bilincin yerleşmediği bir ülkede yaşamaktayız. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde önemli rol oynuyor. Aile bireylerinin hem kendi sağlığı hem de çocuklarının gelişimi için süt içmeli, çay, kahve, kola gibi sıvı içecekler tüketmeyerek çocuklarına iyi bir örnek olmalıdırlar . Maalesef süt ve süt ürünleri tüketimi ülkemizde yeterli düzeyde olmadı, umarım bundan sonra yeterli bilinç oluşur.” şeklinde konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]