Başkan Kazan, "Cübbenin içine gizlenmiş bir emir kulu"

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 44. yılında Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan bir mesaj paylaştı.

Başkan Kazan, verilen kararın tamamen siyasi bir karar olduğuna vurgu yaptığı mesajında idam kararını, cübbenin içine gizlenmiş bir emir kulunun cinayet emrini karar diye okuması olarak nitelendirdi. Mesajında, o geceye tanıklık eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın Avukatları Halit Çelenk’in yapılan işkencelerin ardından aylarca ağır antidepresan ilaçlar kullandığını belirten Başkan Kazan o günlerin hala acısını yaşadığımızı belirterek : “Onları idam ederek bu ülkenin gençlerine gözdağı verenler, merhametsizce işkence edenler geleceğimizi bir enkaza çevirdi.” dedi.

İdam edilmeden günlerce önce darağacını izleterek, özellikle çift ilmek atılarak urganın ucunda dakikalarca can çekişerek ölüme gönderilen bu gençlerin yan yana gömülme isteklerine dahi izin verilmediğini kaleme aldığı Başkan Kazan’ın mesajının tamamı şu şekilde :

Cinayet

Cübbenin içinde gizlenmiş bir emir kulu, aldığı cinayet emrini “karar” diye okudu boğuk bir sesle; “Mahkememiz işlediğiniz suçu sabit gördü ve TCK 146/1 maddesi uyarınca ölüm cezası ile tecziyenize karar verdi”.

Bir dramdı onların idamı………Cüppeli bir cinayetti…….. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan…… 6 Mayıs 1972 tarihinde, sabaha karşı, Ulucanlar Cezaevi'nde işkence edilerek öldürüldü…….Deniz tam 50 dakika kaldı darağacında……. Çünkü urgan çift ilmik yapılmıştı ve hemen öldürmüyordu……

İşkence

Öncesinde, idam edileceği darağacını izlettiler günlerce……..Darağacını Denize, Deniz’i Yusuf ‘a, Yusuf ‘u Hüseyin’e izlettiler idam edilirlerken…..Kimse yoktu yanlarında…..Avukatları olan Halit Çelenk’ten rica ettiler “bizi yalnız bırakma” dediler idam edilirken……Deniz’in can çekişmesini izledi Avukat dakikalarca……Yusuf’un, Hüseyin’in, kendi sehpalarına attıkları tekmeyi izledi sonra, onların son sözlerini dinledi…….Çift ilmek Deniz’e işkence olsun diye yapılmıştı…..Aylarca uyuyamadı Avukat Halit Çelenk…..Diazem gibi ağır antidepresan ilaçlar kullandı uzun bir süre……

Son arzuları

Son bir arzuları vardı toprağa düşen fidanların…..Yan yana yatmak istiyorlardı mezarlarında……İzin verilmedi……Ankara Karşıyaka Mezarlığında üçer mezar ara ile gömüldüler……
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan….. Onları idam ederek bu ülkenin gençlerine gözdağı verenler, merhametsizce işkence edenler geleceğimizi bir enkaza çevirdi…….O günlerin acısıdır bu günler…..
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]