'Basın Üzerinde Kısıtlayıcı Uygulamalar Devam Ediyor'

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, çıkarılan yasalarla basın üzerinde sansür denebilecek kısıtlayıcı uygulamalara devam edildiğini söyledi.

Matur, 24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün kaldırılışının 100. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, demokrasilerinde halkın haber alma ve ifade özgürlüğü, demokrasinin vazgeçilemez ana unsuru kabul edildiğini belirtti.

İletişim imkanlarının hızla arttığı iletişim çağında ülkenin demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması özlemlerinin sürdüğünü kaydeden Matur, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Bugün gelişmiş ülkeler olarak nitelediğimiz, gerçek demokrasiye ulaşmış ülkelerde halkın haber alma ve ifade özgürlüğünün sağlandığını söylemek mümkündür. Demokratikleşme sürecini bir türlü tamamlayamayan ülkemizde ise basından sansürün kaldırılışının 100. yılını kutluyor olsak da tam anlamıyla bir basın ve ifade özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir. Ülkemizde iktidarlar, çıkardıkları yasalarla basın üzerinde sansür denebilecek kısıtlayıcı uygulamalara devam etmekte, devlet imkanlarını yandaş medya yaratmak için kullanmaktadır. Basını çok daha kolay kontrol edebilmek adına demokrasi kaleleri olarak görülen yerel medyanın susturulması için planlar yapılmaktadır."

Doğru, yansız ve hızlı biçimde bilgi ve haber vermek, olumsuzlukları sorgulamak, kamu yararını ilgilendiren konu ve olaylarda kamuoyu oluşturmak, toplumu aydınlatmak gibi işlevler üstlenen basının üzerindeki tüm baskıların kaldırılmasının, en büyük dilekleri olduğunu vurgulayan Matur, "İsteğimiz, çağdaş demokratik ülkelerdeki özgür iletişim ortamının ülkemizde de yaratılmasıdır." dedi.

Matur, geçen yıl basın bayramında vefat eden Sakarya Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Necdet Güngörsün'ü rahmetle andıklarını ifade etti.

Güngörsün adını taşıyacak olan Basın Merkezi'nin proje çalışmalarının devam ettiğini anlatan Matur, Basın Merkezi'nin çok kısa sürede hayata geçirileceğini bildirdi.

Matur, Güngörsün için yarın anma programı düzenleneceğini dile getirdi.
 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]