Başbakan onay vermeyince liman inşaatı durduruldu

Karasu Limanı inşaatına başlamadan ara verildi. Şantiye şefi Gökçen Erdem, firmanın Erzincan’da yapmakta olduğu baraj inşaatında görevlendirildi. Şantiye bir bekçi ile ambar memuruna emanet.

Yap-işlet-devret modeliyle 28 Kasım 2011’de ihale edilen Karasu Limanı’na sürpriz bir gelişme yaşandı. İhaleyi kazanan IC İÇTAŞ Başbakan Erdoğan’dan onay çıkmayınca şantiye faaliyetini durdurdu. Limanın ana mendireği inşaatında da çalışan şantiye şefi Gökçen Erdem İÇTAŞ’ın Erzincan’da Karasu Nehri üzerinde devam eden Bağıştaş Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde görevlendirildi.

Başbakan imzalamadı

1.600 metre uzunluğundaki ana mendireğin tamamlanmasının ardından tali dalgakıran uzatılması, ana dalgakıran kronman duvarı inşaatı, rıhtımlar ve Ro-Ro kapak atma rampası, geri saha dolgusu ve beton kaplama imalatları, limanın kara ve demiryolu bağlantısı, elektrik, su ve yangın tesisatı, arıtma tesisi, İşletme ve idari binası, yarı açık ve kapalı depolar, tamir bakım üniteleri, gümrük muhafaza tesisleri gibi yatırımlar için ihale edilen Karasu Liman inşaatına başlanabilmesi için Başbakan Erdoğan’ın imza atması gerekiyor.

73 milyon dolar

Ana mendireği de yapan IC İÇTAŞ alt yapı yatırımları için 73 milyon 114 bin dolar yatırım yapacak ve limanı 17 yıl 8 ay işletecek. İhale şartnamesine göre altyapı inşaatı Başbakan’ın onayının ardından gerçekleşecek yer teslimi tarihinden itibaren 18 ayda tamamlanacak.

Neden gecikti?


İhale sürecinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen inşaatın bir türlü başlatılamaması ile ilgili tartışmalar da sürüyor. Konu ile ilgili olarak Sakarya milletvekillerinin ağzını bıçak açmıyor. Geçtiğimiz günlerde Karasu’ya giden Vali Büyük, Kaymakam Şafak Gürçam’ı ziyareti sırasında Demiryolu, Liman, Kabalakdere Barajı ve Yeni Devlet Hastanesi inşaatlarındaki aksaklıklarla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Büyük “Arifiye-Karasu Demiryolu ile Liman birbirini tamamlayan projeler. Bu nedenle aynı anda bitirilmesi akla yakın. Demiryolu için yeniden ihale açılacak” demişti.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]