Ballıkaya Barajı'nın Temeli 2011'de Atılacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Ballıkaya Barajı'nın Sakarya'nın 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacağını söyledi.  

Geçen yıl küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının azalmasıyla gündeme gelen Marmara Bölgesi'ne Düzce'den Tekirdağ'a kadar olan bölgenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla entegre su deposu yapılmasıyla ilgili çalışma kapsamında hayata geçirilen Ballıkaya Barajı projesi çalışmaları sürüyor. Sakarya'nın Akyazı ilçesi Mudurnu Çayı üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) işbirliğiyle yapılacak barajın temeli 2011 yılında atılacak.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, DSİ yetkilileriyle birlikte barajın yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. DSİ yetkililerinden bilgi alan Toçoğlu, 2011 yılında temeli atılacak beş yılda bitirilmesi ön görülen barajın Sakarya'nın 100 yılık içme suyu ihtiyacını karşılayacağını bildirdi.  
100 Yıllık İçme Suyumuzu Karşılayacak

Başkan Toçoğlu, Ballıkaya projesinin Sakarya'nın ve Marmara bölgesinin geleceği açısından büyük bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi:
"1998 yılında DSİ ile protokol imzalanarak barajla ilgili tüm işlemlerin DSİ tarafından yapılması sağlandı. Ballıkaya barajı Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı olacak. Ballıkaya barajı yeni bir Sapanca olacak. Aynı zamanda enerji üretecek. Bu baraj projesi gelecek de Sakarya'nın 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve bölgenin su deposu kaynağı olacak." 
İkinci Bir İçme Suyu Kaynağı 

Ballıkaya Baraj projesine 2011 yılında kazma vurulacağını belirten Toçoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Ballıkaya barajının yapımına 2011 yılında başlanacak. Beş yılda bitirilmesi hedefleniyor. 2015 yılından itibaren Sakarya'nın ikinci bir içme suyu kaynağı olacak. Ballıkaya ve Sapanca Gölüyle birlikte Sakarya'nın 100 yıllık içme suyu kaynağı karşılanmış olacak." 

Ballıkaya Barajı'nın İzmit Yuvacık Barajı'ndan 3 kat büyük olacağı ve yüksekliği 90 metreyi bulacak barajda yılda 129 milyon metreküp su tutulacağı belirtildi. 
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]