Balık ölümlerine neden olan fabrika kapatıldı

Hendek’i ortadan ikiye bölen ve uzun yıllar ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Uludere’de meydana gelen balık ölümlerine sebebiyet veren fabrika kapatıldı.

Hendek Belediyesi Zabıta Müdürü Harun Kaynak, Hendek Belediyesi Veterineri Kemal Atala, Hendek İlçe Tarım Müdürü Temel Ata ve SASKİ ekipleri balık ölümlerinin yaşandığı derede inceleme yaptılar. Ölü balıkları toplayan ekipler, dereye karışan sudan ve derenin muhtelif yerlerinden su örnekleri aldılar. Yetkililerce Uludere’de yaşanan balık ölümleri karşısında yaptıkları anonslarla, Uludere Köprüsü ile Çakallık Mahallesi arasındaki Uludere güzergâhında bulunan ölmüş balıkların yenilmemesi ve dereye hiçbir amaçla girilmemesi yönünde uyarılar yapıldı.

Yapılan araştırmalar sonucu Uludere’ye akıttığı atıktan dolayı çevre, doğa ve balık ölümlerine neden olan işyerinin D-100 Karayolu yakınında Nuriye Mahallesi Cami Sokak’taki adreste nikelaj işi yapan bir fabrikanın atığından kaynaklandığı tespit edildi. Sakarya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Hendek Zabıtası ve Hendek İlçe Tarım Müdürlüğünce bahse konu olan işyerinde yapılan kontrollerde işyerinin yaklaşık 1 yıldır faaliyetine kaçak olarak devam ettiği, işyerinin çalışma ruhsatının olmadığı belirlenirken işyerinde sağlık şartlarına uyulmadığı görüldü. Uludere’de balık ölümlerine neden olan sarımtırak renkte atığın bahse konu olan fabrika tarafından boşaltıldığı belirlendi.

Hendek’i atalarımızdan emanet aldık diyen Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, “Emanete hıyanet edemeyiz, etmeyiz. O nedenle bizler emanetimizi gelecek nesillere çok daha rahat ve sağlıklı ortamlarda bırakmak bizlerin asli görevi. Şimdiye kadar ilçemiz hudutları içerisinde kurulan fabrika ve işyerlerinin sağlıklı koşullarda doğa dostu olmalarını gözettik. Hiç kimsenin ilçemizi kirletmeye ilçe halkını zehirlemeye doğaya zarar vermesine göz yummadık yummayız. İlçemizde bu tür işletmelerin faaliyetine asla müsamaha göstermemiz mümkün değil. Balık ölümlerine neden olan işyeri hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır, Halkımız müsterih olsun” dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]