Bakan Yazıcı, Suriye sınırıyla ilgili konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu bayramda Suriye sınırında güvenlik sorunu olması nedeniyle bir bayramlaşma töreninin gerçekleşeceği kanısında değilim. Öyle bir talep de yok zaten" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Sakarya\'ya gelen Yazıcı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye olarak hudutlarda gereken tüm önlemleri aldıklarını söyledi.

"Sınırda yaşananlar, güzel şeyler değil" diyen Yazıcı, "Elbette Türkiye güçlü bir devlet ve sınırlarında gerekli güvenlik önlemlerini alıyor. Doğu bölgesinde kara sınırlarımız var ve bunlar geçmeye müsait alanlar. Gümrüklerden geçişler, belirlenen kurallar çerçevesinde yapılır. Bu alan da bizim sorumluluğumuzda" ifadesini kullandı.

Bakan Yazıcı, sınırlarda yeni gümrük kapılarının açılması adına çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Hudutta geçişin yasak olduğu alanda giriş-çıkış yapmaya çalışanlara ve kaçakçılık faaliyetlerine yönelik emniyet güçlerimiz mücadelesini sürdürüyor. Bu, çok olağan bir durum. İnşallah kimsenin hayatı sonlanmaz ve herkes kurallar çerçevesinde hareket etsin. Bölgede yaşayan insanımızın ihtiyacına göre gereken tedbirleri alıyoruz. Birkaç yıldan bu yana özellikle Irak, İran ve Suriye ile Türkiye arasında yeni gümrük kapılarının açılması için çalışmalarımız var. Özellikle Derecik, Üzümlü ve Gülyazı sınır kapıları için Türkiye, tüm iç hukuk çalışmalarını tamamlamış, komşu ülkelerin yapması gerekenleri bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Talep gelirse gereken yapılır"


Yazıcı, Kurban Bayramı öncesinde Suriye sınırında bayramlaşma töreni olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Suriye ile Türkiye arasında güvenlik sorunu doğmadan önce 8 tane sınır kapımız aktif olarak çalışıyordu. Ticari anlamda bu kapılar önemliydi. 2 yıldır devam eden olaylar nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için kapılarımızda birtakım önlemler aldık. Önlemlerin en yaygını, Türkiye plakalı araçların da Suriye\'ye geçişini engellemektir ama araçlardan araçlara atlamak suretiyle bu ticaret sürüyor. Suriye\'de birtakım işletmeleri olan vatandaşlarımızın isteklerini de sağlamaya çalışıyoruz ama bu bayramda Suriye sınırında güvenlik sorunu olması nedeniyle bir bayramlaşma töreninin gerçekleşeceği kanısında değilim. Öyle bir talep de yok zaten. Talep gelirse gereken yapılır. Ülkemize gelenlere müsaade ediyoruz ama kendi vatandaşlarımıza izin vermiyoruz. Uygulama, böyle devam ediyor."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]