Bakan İslam'dan Sakaryalılara 3 müjde!

Uygulama başlıyor, her ailenin sosyal hizmet görevlisi olacak...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen Aile ve Sosyal Destek Uzmanlığı Projesi (ASTEP) yeni yıldan itibaren pilot uygulama olarak hayata geçiriliyor. Sakarya\'da başlatılacak proje, 4 şehirde daha uygulamaya geçecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, nasıl her ailenin bir aile hekimi varsa bundan sonra da önce dezavantajlı gruplardan başlayarak her ailenin bir sosyal hizmet görevlisi olacağını söyledi. Bakan İslam, başlangıçta 30 milyon kişiyi ve 8 milyon aileyi hedeflediklerini belirtti.

Sakarya\'da Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatının temel atma törenine katılan Bakan İslam, 3 yeni modelin Sakarya\'da önümüzdeki yıl başından itibaren başlayacağını kaydetti. Yeni modellerden birinin ASTEP projesi olduğunu ifade eden İslam, proje kapsamında her ailenin bir sosyal hizmet görevlisi olacağını dile getirdi. Bütün ailelere kadar uzanacak bir hizmet zinciri oluşturduklarını anlatan İslam, şunları söyledi: "Başlangıçta 30 milyon kişiyi hedefliyoruz. 8 milyon aileyi hedefliyoruz. Nasıl ki bugüne kadar her ailenin bir aile hekimi varsa bundan sonra da aşağı yukarı her ailemizin önce dezavantajlı gruplardan başlayarak her ailemizin bir sosyal hizmet görevlisi olacak. Sosyal hizmet görevlilerimiz aile destek programı çerçevesi içerisinde çalışacaklar. Ailelerimizin içerisinde var olan bütün sorunları anlamaya gayret edecekler. Bu sorunları analiz edecekler. Çözüm yollarını bulacaklar. Aileyi bu noktada yönlendirecekler. Takibini yapacaklar ve sonuçlandıracaklar. Aile destek programında çalışacak olan uzmanlarımızın eğitim programları bugün sona eriyor. Pilot uygulama için çalışacak olanlar sertifikalarını alıyorlar. Pilot illerimizden birincisi Sakarya. Bir kaç hafta içerisinde Sakarya\'ya aile sosyal hizmet programını başlatmış olacağız. Pilot uygulamanın sonucunda alacağımız verilere göre belki ufak tefek değişikler yapacağız. Ama hemen akabinde bütün Türkiye\'de bunu başlatacağız. Bir büyük şehrimizde, dörtte vilayetimizde bu uygulamaları inşallah başlatıyoruz."

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili olan ikinci modelle ilgili konuşan Bakan Ayşenur İslam, gündemlerini yoğunlukla işgal eden bir uyuşturucu belasının olduğunu belirtti. Uyuşturucuya çok pirim veren halkın olmadığını kaydeden İslam, "Ama yine de gençliğimizi tehdit eden bir sorun olarak bunu karşımızda görüyoruz. Gençlerden başlayarak bu sorunu ortadan kaldırmak üzere de pek çok hazırlık ve çalışma içerisindeyiz. 8 bakanlık birlikte çalışıyoruz. \'Ne yapabiliriz?\' diye. Sağlık bakanımızın koordinasyonunda. Yol haritamızı belirledik. Aşağı yukarı bütün bakanlıklar için hazırlanan program belli. Hepimiz kendi uhdemize düşen görevleri yerine getirerek sorunla çok ciddi, temelden ve memleketimizin bütün bölgelerine nüfus etmiş bir biçimde mücadele edeceğiz. Uyuşturucu şuramızı gerçekleştirdik. Harekete geçiyoruz. Bizim bakanlığımıza düşen görevler arasında en önemlileri gençlerin böyle bir alışkanlığa kapılmamaları için uyarıcı ve eğitici faaliyetlerde bulunmak. Aileleri aydınlatmak. Ama eğer toplumda böyle bir felaket yaşanmışsa, sosyal felaket yaşanmışsa bu felaketin sonrasında da toparlayıcı, rehabilite edici hizmetleri sunmak ve rehabilitasyon, bilgilendirme, caydırma konusunda uzmanlaşmış elemanlarımızla sizlerin hizmetinde olacağız. Burada ailelerimize çok büyük yükler düşüyor. Ailemiz çocuklarına sahip olmak bakımından evin içerisinde cereyan eden bütün olayları kontrol altında tutmak bakımından birinci derecede sorumlu olan kuruluşumuz. Toplumumuzun temelini oluşturan kurumumuz. Onun için de aile bireylerinin bu konuda son derece uyanık olmasını, anne ve babaların çocuklarıyla ilgilenmesini rica ediyoruz." diye konuştu.

ANKA PROGRAMI

Üçüncü model olarak bakanlığın şefkat elinin altında olan korumaya muhtaç, rehabilitasyon alması gereken, sosyal alanda rehabilite edilmesi gereken çocuklar için yeni bir program hazırladıklarını anlatan İslam, konuyla ilgili şunları ifade etti: "Programımızın adı ANKA. ANKA programımızın pilot uygulamaları bu ay sonunda bitiyor. Bundan sonra bütün illerimizde ki sosyal rehabilitasyon ve koruma, bakım rehabilitasyon merkezlerimizde, çocuk destek merkezlerimizde bu programı uygulayacağız. Her çocuk için ayrı bir program olmak üzere çok çeşitli psikolojik, psikiyatrik rehabilitasyon programları uygulanacak. Amacımız şu; bir şekilde suça yönelmiş ya da suçun mağduru olmuş çocuklarımız, bu travmaları bir an önce atlatabilsinler, normal hayata geçiş sürecini son derece kısaltalım. Bu çocuklarımızı 3 ay, 6 ay en fazla bir yıl gibi kısa süreler içerisinde rehabilitasyon merkezlerimizde sağlıklarına kavuşturalım. Buradan çıkardıktan sonra da mümkünse kendi evlerine, değilse bir koruyucu aile yanına o da mümkün olmuyorsa kendi çocuk ve sevgi evlerimize yerleştirerek onların normal hayata geçiş süreçlerini tamamlayalım. Hem kendilerine, hem ailelerine hem de topluma faydalı bireyler olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapalım."

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]