Bakan Ergün'den 'Sakarya' Modeli Önerisi

Adapazarı\'nda kurulu otomobil fabrikası Toyota\'nın yeni Corolla sedan modelinin seri üretimine geçilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Toyota\'nın dış ve iç pazar için \'Sakarya\' adını vereceği yeni modelin üretimini yapması gerektiğini söyledi.

Adapazarı\'nda kurulu Toyota Türkiye Fabrikası, 7 yıl aradan sonra 11’inci nesil Corolla Sedan üretimine başladı. Üretimin başlaması nedeniyle bugün fabrikada düzenlenen törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Toyota Başkanı Takeshi Uchiyamada, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki ile çok sayıda davetli katılı.

Toyota Türkiye CEO\'su Orhan Özer, Türkiye fabrikasının kurulduğu günden bugüne geçen 19 yıllık süreçte en kaliteli üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve tüm modellerde sıfır hata seviyesi ile çalıştıklarını söyledi. Özer, Corolla’nın 16 fabrikada üretileceğini ve 52 ülkede satışa çıkacağını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"2006 yılında 177 bin adet üretildi. 2008 yılından bugüne gelen süreç küresel kriz nedeniyle mücadele yılları olarak geçti. 150 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacak olan üretimle yeni bir ivme kazanacağız. İhracat yaptığımız ülke sayısı 30\'dan 52\'ye yükselecek. 900 yeni arkadaşla birlikte 3 bin 200 kişilik bir aileyiz. Türkiye’nin gelişimine katkı sağladığımız için mutluyuz" diye konuştu.

Türkiye Fabrikası Büyüyor

Toyota Başkanı Takeshi Uchiyama da davetlileri Türkçe "Merhaba" diyerek selamladıktan sonra tercüman aracılığıyla konuşmasını sürdürdü. Uchiyama, "Türkiye fabrikası büyüyor. Buradaki fabrika diğer fabrikalarımız gibi üstün kaliteli araçlar üretti. Bu fabrikamızda 1 milyon 300 binin üzerinde araç üretildi. Bunda birçok kişinin emeği var. Herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ülkenin gerçek rekabetçiliği Toyota’nın yatırım yapmasının sebebi. İç pazar gerçekten çok dinamik. Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında bir köprü, bu da birçok avantaj sağlıyor" dedi.

İki Büyük Kriz Yaşadık\'\'

Firma olarak iki büyük kriz yaşadıklarını söyleyen Uchiyama, şunları kaydetti:

"Biri 1999 yılındaki Marmara Depremi, diğeri de dünya ekonomik krizi. Biz her sefer çalışanlarımıza ve ortaklarımıza verdiğimiz sözleri tutmaya çalıştık. Toyota’nın daha da büyüyeceğine olan inancım şu an her zamankinden daha fazla. Bu yüzden Toyota’nın en çok bilinen modellerinden biri olan Corolla’nın burada üretilmesine karar verdik. İlk jenerasyonun üzerinden 40 yıl geçti. Bugüne kadar dünyada 40 milyon Corolla satışı yapıldı. Şu an Corolla, dünya genelinde 150’den fazla ülkede tutkunları olan bir model. Sakarya’da üretilecek Corolla, 30’dan fazla ülkeye ihraç edilecek. Corolla’nın Sakarya’ya dönüşünden dolayı çok mutluyum."

\'TOYOTA\'nın Başka Ülkelere Yatırımına Şaşırıyorum\'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Toyota\'nın yatırım avantajları konusunda Türkiye\'yi henüz yeterince tanımadığını söyledi. Çağlayan, "Toyota bugüne kadar 1.4 milyar dolarlık bir yatırım yaptı. Toyota bugün dünyada en çok araç üreten 3’üncü marka. Toyota’nın Türkiye’deki yatırımları açısından, daha Türkiye’yi tanımadığını düşünüyorum. Toyota, uluslararası ortamda Türkiye’yi daha iyi keşfetmeli. Türkiye dünyanın en gelişmiş yan sanayisine sahip. Son dönemlerde verilen teşvikler ve Ar-Ge yasasına rağmen Toyota’nın başka ülkelere yatırım yapmasının şaşkınlığını yaşıyorum. Bugün Polonya’da yapmış olduğunuz yatırımı Türkiye’de daha ucuza yapabilirsiniz. Cumhuriyet tarihimizin en önemli teşvikini verdik. Üzerine otomotiv sektörü için bir revizyon daha yaptık. Dünyanın en iyi teşviğini veriyoruz."

\'Babayiğit Arayışımız Sürüyor\'

Bakan Çağlayan yerli otomobil konusunda ise "Babayiğit arayışımız sürüyor. Her ne kadar babayiğitler kendilerini saklasa da. Bunu yapacak zekaya, bilgi birikimine ve insan gücüne sahibiz\' dedi. Çağlayan konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Bunu yapacak kişinin Ali Veli olması önemli değil. Önemli olan bu aracın Türkiye’de olması. Türkiye’nin artık kendi otomobilini yapma zamanı geldi. Türkiye denildiğinde otomobil, otomobil denildiği zaman Türkiye akla gelmeli. İlla bu, otomobil olacak diye bir şey yok; hafif ticari araç olur, elektrikli araç olur, hibrit araç olur. Bugün artık bunu yapmanın zamanın geldi. Nazlanmanın, ayak direnmenin zamanı geçti."

Bakan Ergün\'den \'Sakarya\' Modeli Önerisi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise yıllarca Adapazarı\'nda üretilen Toyota marka otomobil kullandığını söyledi. Ergün, "Benim en uzun süre kullandığım araç Toyota Corolla’nın 1994 yılında Adapazarı fabrikasında üretilen aracıdır. 6.5 sene hiçbir aksamını değiştirmeden, arıza yapmadan kullandım" diye konuştu. \'\'Toyota\'nın bu yeni modelinin de en az bu model kadar mükemmel olacağına inanıyorum" ifadelerini kullanan Ergün, "Benim Toyota’dan isteğim artık Toyota \'Sakarya\' modelinin piyasaya sürülmesidir. Toyota, dış pazarın yanı sıra iç pazara da yönelmeli. Bu modelin adı \'Sakarya\' olursa hem dış pazarda hem de iç pazarda çok tutacağına inanıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Zeki Toçoğlu ve Sakarya Ak Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu firmanın yeni ürettiği otomobilinin önünde kurdele kesti.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]