"Babayiğitler Sakarya'ya"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO’nun aylık olağan meclis toplantısında yerli otomobil üretecek babayiğitleri, Sakarya’ya davet etti. “Babayiğitlere, yiğitlik yapmak istiyoruz” diyen Kösemusul; “Otomotivin geleceği Sakarya’da. Otomotiv İstisas OSB’si ile otomotiv sektörünün kalbini Sakarya’da attıracağız” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli oto için Türkiye’nin hazır olduğuna dikkat çekerken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Türkiye kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir. Bunun yeri de Sakarya’dır’ sözlerinin kendilerine büyük şevk ve heyecan verdiğini söyleyen SATSO Başkanı Kösemusul, “Sakarya’da bunun tüm altyapısı var. Bakın Toyota burada, Dünya’nın ilk 10 traktör üreticileri arasında olan Türk Traktör buraya yatırım yapıyor. Sakarya’da yatırım yapma sebeplerini de, ‘Sakarya önümüzdeki yıllar içerisinde otomotiv şehri olma yolunda ilerliyor’ sözleriyle açıklıyor. Sakarya Türkiye’nin otomotiv üssü olacak” diye konuştu.

Yapımına başlanan Karasu Limanı ve onunla bağlantılı olacak demiryolu ağının yanında, İstanbul’un arka bahçesi konumunda olan Sakarya’nın yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğine dikkat çeken Başkan Kösemusul, “Liman ve demiryolu ticareti tetikleyecek. Karasu Limanı’nın hizmete girmesiyle birlikte bölgeye kuracağımız Lojistik OSB’nin yanında, otomotiv sektörünü ilimize çekecek olan Otomotiv İhtisas OSB’si, Makine İhtisas OSB’si için gerekli altyapılar hazır. Hızlı Trenin bir durağı da yine ilimizde olacak. Limanı, karayolu, demiryolu ile hiçbir ulaşım sorunu bulunmayan Sakarya’mız, yatırımcılar için bir fırsatlar şehri” ifadesini kullandı.

Otomotiv sektörünün gelecek stratejileri içinde yer alan yerli otomobil üretiminin yapılabilmesi için hükümetin araştırma-geliştirme ve yenilik merkezlerini teşvik eden yeni teşvik yaklaşımlarını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak desteklediklerini ifade eden Kösemusul, "Otomobil üretimi konusunda yerlileşen makine ve aksamların testlerinin yapılacağı, otomobil testlerinin gerçekleştirileceği bir test pisti ve test laboratuvarlarının kurulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı’nca (TSE) yürütülen çalışmaları yakından takip etmekte ve destek vermekteyiz. TSE\'nin 100 milyon euroluk Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi için 5 şehir arasında gidip gelindi. Bu merkez için son olarak Sakarya, Antalya ve Bursa’nın ismi kaldı. Ancak yapılan araştırmalarda konumu ve zemini en uygun yerin Sakarya olduğu söyleniyor. İnşallah Otomotiv Test Merkezi Sakarya’mızda yapılır. Otomotiv Test Merkezi için en uygun arsa Pamukova’da eski havaalanı arazisi. Valimiz, milletvekillerimiz ve şehrimizin erkleri ile birlikte, Otomotiv Test Merkezi’nin buraya yapılması için çalışıyoruz. Otomotiv sektöründe yedek parçalar Türkiye\'de üretiliyor ancak test için İspanya\'ya gidiyor. Bu da maliyeti artırıyor ve yurt dışına onlarca milyon euro belgelendirme parası akıyor. İşadamlarımız yurt dışında yaptırdığı testlerden belge, deney laboratuvarlarından da sonuçları almaya çalışırken ciddi zaman da kaybediyor. Milyonlarca euro para ve zaman kaybına yol açan bu durum, TSE\'nin projesiyle otomotiv sektörüne ilaç gibi gelecek" diye konuştu.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]