Avukat Karataş'tan şok eden iddia!

Yerel seçimler\'de HDP\'nin Büyükşehir Başkan adayı olan Avukat Harika Günay Karataş, geçtiğimiz günlerde zorla gözaltına alındığını iddia etti.

Radikal Gazetesi\'nden İsmail Saymaz\'ın haberine göre: "Çağdaş Hukukçular Derneği Sakarya Şube Başkanı olan ve en son bir polis tarafından istismar edilen Ö.C. adlı çocuğun avukatlığını yapan Harika Günay Karataş, cuma gecesi karakol işkencesi yaşadı. Karataş, iddiasına göre Cumhuriyet Polis Merkezi önünden geçerken, karakoldan çıkan sivil bir kişi “Bölücüler, vatan hainleri” diye tacizde bulundu. Karataş da polis merkezine girerek şikâyet etmek istedi. İfadesi alındıktan sonra hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. Karataş, suçüstü hali olmadıkça avukatların gözaltına alınamayacağını ifade etti. Fakat savcılığın emri üzerine zorla gözaltına alınan Karataş’a kelepçe takıldı. Karataş’ın iddiasına göre, gecenin devamında şunlar yaşandı: “Sürüklenerek, karakoldan çıkarıldım. Üç polis tarafından kollarımdan tutularak, iki kat merdivenlerden indirildim. Araca bindirildim. Beni bagaja attılar. Sağlık kontrolü için hastaneye sürükleyerek götürüldüler. Ardından Asayiş Bürosu’na aynı şekilde götürüldüm. Sabaha kadar gözaltında tutuldum. Ertesi gün mahkemeden serbest bırakıldım.”
Sakarya Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği Şube Başkanı Avukat Harika Günay Karataş'ın kelepçelenerek gözaltına alınmasını kınadı.

Kamuoyunda Ö.Ç. davası olarak bilinen aralarında emniyet müdürleri ve kamu görevlilerinin karıştığı tecavüz davasında mağdur çocuğun avukatlığını yapan, 30 Mart yerel seçimlerinde de HDP'den Sakarya belediye başkan adayı olan Harika Günay Karataş, iddiaya göre 22 Mayıs 2014 tarihinde Cumhuriyet Polis Merkezi önünden geçerken, karakoldan çıkan sivil bir kişi 'Bölücüler, vatan hainleri' diyerek kendisine tacizde bulundu. Karataş o kişiden şikayetçi olmak için karakola girdiğinde, hakkında 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla yakalama müzekkeresi olduğu belirlenince gözaltına alındı. Bir gece gözaltında tutulan Karataş, ertesi gün çıkarıldığı savcı tarafından serbest bırakıldı. Avukat Karataş polisin bu gözaltı sırasında kendisine kelepçe taktığını öne sürdü.

"Karar kanunsuz uygulandı"


Sakarya Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mahkeme tarafından verilen yakalama kararının polis tarafından kanunsuz bir şekilde uygulandığı öne sürülerek şöyle denildi:

"Polisin daha önce de avukatlara karşı sert tutumu olmuştur ve bu tutum bugün de devam etmektedir. Polisin meslektaşımıza karşı göstermiş olduğu tutumu ve davranışı haksızlık ve zulümdür, bu sebeple kınıyoruz. Meslektaşımızın polis tarafından gözaltına alınması sırasında darp edilmesi, kelepçelenmesi ve barodan bir temsilcinin yanında bulunması için baromuzun aranmamış olması kanuna aykırı olduğu gibi, demokrasi ile taban tabana zıttır. Bu uygulamayı kabul etmeyeceğimizi, ilgililer hakkında gerekli yasal işlemlerin takipçisi olacağımızı tüm meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

Sakarya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise avukat Karataş'ın, hakkında yakalama müzekkeresi olması nederniyle Nöbetçi Cumhuriyet Savcısının bilgisi dahilinde polis merkezinde tutulduğunu belirtti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]