Askerde parmakları ezildi, 6 yıldır hayatı karardı

Sakarya’da yaşayan Samet Ak, 6 yıl önce askerlik görevini yaparken sağ elinin üç parmağını arızalı silindir ütüye kaptırdı. Talihsiz gencin, oksijen tedavisi ile ezilen parmaklarının iyileşme imkanı varken, kaldırıldığı askeri hastanede oksijen tedavi cihazının bozuk olması sebebiyle parmakları kesildi. Engelli raporunun da yüzde 18’de kalmasıyla Samet Ak\'a malul gazilik unvanı da verilmedi. 

Samet Ak, 2008 yılında askere gittiğini ve acemiliğimi Hatay’da yaptıktan sonra Karamürsel Eğitim Merkezi’ne usta birliğine gönderildiğini söyledi. Askerliğinin 13’üncü ayında çarşı izninden 1 saat geç kalması sebebiyle disiplin suçu işlediği gerekçesiyle askerde ‘disko’ denilen yere gönderildiğini ifade eden Ak, burada cezalı askerlere toprak, taş taşıma gibi işler yaptırıldığını, kendisinin de ceza olarak çamaşırhaneye gönderildiğini anlattı.

“KULLANMAMIZ YASAK OLAN MAKİNEYİ KULLANDIRTTILAR”

Çamaşırhaneye normalde askerin girmesi ve oradaki makineleri kullanmasının yasak olduğunu belirten Ak, o gün makinede görevli sivil memurun izinli olması sebebiyle makineyi bir arkadaşı ile birlikte kullanmaya başladıklarını dile getirdi. Ak, silindir ütüde çarşaf ütülerken bir çarşafın yere düştüğünü, bu çarşafı alıp silindire yerleştirmeye çalışırken sağ elinin işaret, orta ve yüzük parmağını silindire kaptırdığını dile getirerek, “Normalde makineye isteyerek bile parmağınızı soksanız makinenin içindeki koruma alanı koruma bunu engelliyormuş. Ancak koruma kısmı çürüdüğü için bu kaza meydana geldi, parmaklarım ezildi. Savcılığa, sivil memurların verdiği ifade ve bilirkişi raporlarında da geçiyor. Makinenin arızalı olduğu için parmaklarımı kaybettim.“ bilgisini verdi. 

“TEDAVİ İÇİN BİR ŞANSIM VARDI AMA OKSİJEN TEDAVİ CİHAZI BOZUK OLDUĞU İÇİN PARMAKLARIMI KESTİLER” 

Ak, kazadan sonra İstanbul Gata Askeri Hastanesi’ne kaldırıldığını, sıkışma sebebiyle parmaklarının kağıt inceliği kadar ezildiğini dile getirerek, hastanede yaşadığı talihsizliği şöyle anlattı: “Oksijen tedavisi olabileceğini söylediler. Fakat Gata’da o sırada oksijen tedavi cihazı bozuk olduğu için tedavi yapamadılar. 15 gün kendi kendine iyileşmesini beklediler, iyileşmedi tabi. Parmaklarımı daha sonra kestiler. Kesilen parmak uçlarımda deri oluşması için karnımda bir yarık açtılar ve parmaklarım burada 15 gün boyunca kaldı. Toplam 45 günlük tedaviden sonra çürük raporu verip gönderdiler. Bu yarık sebebiyle de eğilip kalkamıyorum. Bu arada, parmaklarımın kalan kısmı birbirine bitişik kaynadı. Askerden sonra bunları ayırmak için askerlik şubesine giderek, Gata’ya sevk istediğimde \'sen sivilsin\' dediler beni Gata’ya da göndermediler. Sigortam olmaması sebebiyle sivil hastanelerde de bu ameliyatı olamıyorum.”

“MALUL GAZİLİK HAKKI VERİLMEDİ”

Terör mağduru olmaması sebebiyle malul gazilik hakkı verilmediğini ve gazilik maaşı alamadığını vurgulayan Ak, devletin kendisini bu halde bıraktığını söyledi. 10 kez Ankara’ya Meclis\'e gittiğini, milletvekilleriyle görüştüğünü dile getiren Ak, Cumhurbaşkanlığı makamına ve BİMER’e yazı yazdığını ancak hiçbir sonuç alamadığını vurguladı. 

“SAKAT DEMİYORLAR SAĞLAM DA DEMİYORLAR ELİMİ GÖREN İŞ VERMİYOR”

Ak, 6 yıldır iş bulmak için çalmadığı kapı bırakmadığını, elini görenlerin iş vermediğini, yüzde 40 engelli raporu olmadığı için engelli kadrosundan da ne devlet kurumuna ne özel sektöre giremediğini kaydetti. Ak, yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı: “ Sakat demiyorlar, sağlam da demiyorlar, elimi görenler iş vermiyor. Çay ocağında garsonluk yapmak istiyorum ama garsonluk bile yaptırmıyorlar. 6 yıldır hayatım kabus oldu. İnsanlar tarafından dışlanmaya başlandım. Çünkü 6 yıldır işsizim ve insanlar beni boş olarak görüyor. “

“PARTİDEKİ SEKRETER \'DİLENEBİLİYORSAN DİLEN\' DEDİ” 

İş bulmaları konusunda AK Parti İl Teşkilatı’na gittiğini, orada gördüğü muamelenin de kendini üzdüğünü dile getiren AK, şunları ifade etti: “Oradaki sekretere \'iş bulamıyorum bana iş bulun\' dedim. O da \'burası İŞKUR\' değil dedi. Ayrıca ben ona ‘dileneyim mi’ diye sorduğumda ‘dilenebiliyorsan ne mutlu sana’ dedi. ‘Bunu yapamayanlar var.’ dedi. Dinlenmemi söyledi.”

Askerden önce mutlu bir hayatı olduğunu, askerden sonra ise hayatının kabusa döndüğünü anlatan Ak, “Ayrıca evlenemiyorum 3 kere kız istemeye gittik. Ellerimden dolayı sakat olduğum için kız vermediler. Hayatımı, parmakları geri istiyorum. Devlet bana yardımcı olsun.” dedi. 
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]