"Aşırı yağışlardan zararımız 45 milyon lira"

Erenler’deki vatandaşların evleri, ahırları ve ekili arazileri sular atlında kaldı. Maddi olarak büyük zarar içersinde olan vatandaşlar, yetkililerden yardım bekliyorlar.

Yağış rekoru

İlimizde haziran ayı boyunca metrekareye yaklaşık 149.2 kilogram yağış düşerek, son yılların yağış rekoru kırıldı. Sağanak yağışlar sonucu Erenler İlçesi’ne bağlı Bekirpaşa, Çaykışla, Emirler, Ekinli, Epçeller, Kadıköy (Horozlar), Hasanbey, Kozluk, Kamışlı, Reşitbey, Sarıcalar ve Nakışlar mahallelerinde su baskınları yaşandı.

Birçok ev, iş yeri, ahır ve kurulukları su bastı. Ekili araziler de sular altında kaldı. Köylü, çiftçi ve işçi mağdur durumda. Sel nedeniyle maddi hasar bir hayli büyük. Erenler mahallelerindeki yolların yanı sıra Hacıköy, Kemaliye ve Çaybaşı Fuadiye mahallelerine giden yollarda sular altında kaldı. Değirmendere’den taşan suyun mahallelerini sular altında bıraktığını ifade etti.

Değirmendere’de taşan derenin, suyu 24 saat sonra, Hasanbey mahallesine ulaştı. Hasanbey mahallesi vatandaşlarının da ev , iş yerleri, ahırlar ve ekili arazileri sular altında kaldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ve Erenler Belediyesi Temizlik İşleri ekipleri, tıkanan yağmur kanallarını açarak cadde ve iş yerlerindeki suları tahliye etmeye çalışıyorlar.

Vatandaş mağdur

Erenler’de yaşanan sel felaketinin ardından ilçede yaşayan vatandaşlar maddi olarak büyük bir zarar yaşadıklarını belirtiler. Kozluk Mahallesi Muhtarı Şaban Bulan, Nakışlar Mahallesi Muhtarı İbrahim Ceylan, Pirahmetler Mahallesi muhtarı Zekeriya Çelik ve diğer mahalle muhtarları vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak için yoğun çaba sarf ediyorlar.

Şenoğlu: "Aşırı yağışlardan zararımız 45 milyon lira"

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, kentteki aşırı yağış nedeniyle çiftçinin zararının 45 milyon lira olduğunu bildirdi. 

Şenoğlu, son dönemde etkili olan yağıştan tarım arazilerinin zarar gördüğünü, 150 bin dekar alanın sular altında kaldığını söyledi.

Mısır, barbunya ve marul mamullerinde kaybın çok olduğunu dile getiren Şenoğlu, "Değirmendere Mahallesi\'nde taşan dere tarım arazilerinde önemli zarara yol açtı. Aşırı yağışlardan zararımız 45 milyon lira. Çiftçinin tarım sigortası yaptırması gerekiyor, yaptırmayanların işi çok zor.  Kanun gereği devlet yüzde 50\'sini karşılıyor. Ancak bazı çiftçilerimiz sigorta yaptırmadığı için sıkıntımız var" diye konuştu.

Şenoğlu, su baskınlarının ardından gerekli temizliğin ilgililerce yapılmadığını iddia ederek vatandaşların kendi imkanlarıyla yağmur kanallarını genişleterek suların tahliyesini sağladığını kaydetti.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]