Arkadaşları işten çıkartılınca eylem yaptılar

Hendek ilçesinde, otomotiv yedek parça üretimi yapan fabrikada iki işçinin işine son verilmesi, sendika üyeleri ve fabrika çalışanları tarafından protesto edildi.

Hendek 2. Organize Sanayi Bölgesi\'nde faaliyet gösteren otomotiv yedek parça üretimi yapan fabrikada çalışan iki işçi, bu sabah vardiya çıkışında işten çıkartıldı. Performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işlerine son verildiğini ifade eden iki işçi, asıl nedenin sendikal faaliyetler olduğunu öne sürdü.

"Mücadelemiz sürecek"

Aynı fabrikada çalışan Birleşik Metal İş Sendikası üyeleri ve çalışanlar, arkadaşlarının işten çıkartılmalarını fabrika önünde protesto etti. İşçiler, sloganlar atarak fabrikanın kararına tepki gösterdi. Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Hami Baltacı, fabrikada bir yıldır örgütlenme faaliyetlerinin olduğunu söyledi. İki arkadaşlarının, performans düşüklüğü bahane edilerek iş akitlerinin feshedildiğini kaydeden Baltacı, "Yaklaşık bir yıldır örgütlenme faaliyetimiz vardı. Arkadaşlarımızla üyelikler yaparak yetki tespitinde bulunduk. Akabinde gerekli çoğunluğumuz da var. İşveren bugün itibariyle sabah vardiyadan çıkan iki arkadaşımızı, performans düşüklüğünü bahane ederek, aslı astarı olmayan bir sonuçla iş akitlerini feshetti. Bizim bunu kabul etmemiz söz konusu değil. Hukuksal yönden gerekli mücadeleyi sürdüreceğiz. Fiili olarak bizim asıl gücümüz üretimden gelen gücümüz. Bu saatten sonra üretimden gelen her türlü gücümüzü bu iş yerinde kullanmaya başladık. İşveren yaptığı bu hatadan geri dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşlarla konuştum. Performansla ilgili en ufak bir sorun yok. Üretimle ilgili gayet iyi. Bu isnat gerçekçi bir isnat değildir. Biz sendika olarak gerekli mücadeleyi sürdüreceğiz." dedi.

İşine son verilen İrfan Boz isimli işçi ise yaklaşık bir yıldır fabrikada çalıştığını söyledi. Performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işine son verildiğini anlatan Boz, şöyle konuştu: "Yaklaşık bir yıldan beri bu fabrikada çalışıyorum. Mesaisi oluyor geliyoruz. Bu sabah çağırdılar. Performans düşüklüğü, mesailere gelmeme, iş yerinde huzuru bozma gibi gerekçeler göstererek işime son verdiler. Halbuki öyle bir şey yok. İşveren böyle istemiş. Haksız sebepten dolayı işten çıkartıldık. Muhtemelen de sendikal faaliyet yüzünden. Evliyim, bir çocuğum var."
Öte yandan, jandarma ekipleri de fabrika önünde önlem aldı.
Arkadaşlarının haksız nedenlerle işten çıkarıldığını iddia ederek fabrika önünde eylem yapan işçilerle ilgili fabrika yönetimi yazılı bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı.

İşte o yazılı açıklama;

"30.04.2015 tarihinde işten ayrılan personellerle alakalı olarak fabrika önünde sendika tarafından organize edilen bir eylem düzenlenmiştir.

Şirket yönetimi olarak karşılaşılan bu durum ile alakalı olarak eylem yapmakta olan işçiler ile görüşülüp istek ve eylem sebepleri dinlenmiştir. Gerek bugün itibariyle yapılan iş sözleşmesi fesihleri ve gerekse de öncesinde yapılan fesihler tamamiyle hukuka uygun olarak yapılmıştır. Şirketimiz tarafından işçilere de yasal hakları ödenmiştir. İşçilerin bu bağlamda yasal yollara başvurma hakları da saklıdır.

Şirketimizde çeşitli sendikaların faaliyet gösterdiği, bazı işçilerimizinde sendikalara üye olduğu şirket yönetimi tarafından bilinmektedir. Bu nedenle sendikal sebeplerden dolayı işçilerin işten çıkartıldıkları iddiaları tamamen gerçeklikten uzaktır. Şirket olarak çalışanlarımıza her zaman değer verip onların istek ve taleplerini yerine getirmekteyiz.

İşçilerimizin yasal çerçeve içerisinde anayasal haklarını kullanarak eylem yapmalarına karşı olmamakla birlikte isteğimiz bu tür eylemlerin karşılıklı mülakat çerçevesinde her iki taraf açısından da makul olacak çözümlere bağlanmasıdır"
Hendek 2. Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren fabrikada eylem başladı. Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlenme çalışmalarını tamamlayarak yetki başvurusunda bulunmasından sonra, işveren bazı işçilerin işine sudan bahanelerle son verdi.

İşçiler sendikanın önderliğinde arkadaşları işe dönünceye kadar direnişe başladılar.

VATAN PARTİSİ EYLEM ÇADIRINDA

Gece vardiyasından çıkan işçiler, fabrika girişinde kurdukları çadırda eyleme başladılar.

Vatan Partisi Sakarya Milletvekili Adayları Murat Bölükbaşı, Bahtiyar Bodur, Melike Toy ve Nigar Konaş Direnişteki işçileri ziyaret ettiler. Direnişteki işçilerle sohbet eden Vatan Partisi Adayları, “Emek ve ekmek mücadelesinde sizlerin her zaman yanınızdayız. Mücadelenizin zaferle sonuçlanabilmesi için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız.” dediler.

Disk'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube sekreteri Talat Çelik: İşveren örgütlenme çalışmalarımızı haber alır almaz “Sendika daha çoğunluğu sağlayamadı”, düşüncesi ile örgütlenen işçileri yıldırmak amaçlı sudan bahanelerle bir iki arkadaşımızı işten çıkarttı ve fabrikaya yeni elemanlar alarak bizim yetkimizi engellemek amaçlı yeni elemanlar almaya başladı. Ancak onların düşündükleri gibi olmadı. İşçi çok büyük direnç gösterdi. 30 Nisan günü direnişimizi başlattık. Arkadaşlarımız işlerine dönünceye kadar direnişimiz sürecektir. Bu sabah kısa süreli bir gerginlik yaşandı, Jandarma geldi. Ancak tam kadro direnişimizi sürdürüyoruz. Sonuç alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir. Bu direniş bir çoban ateşidir. Çevredeki fabrikalar da çalışanlardan önemli destek alıyoruz. Mücadele burada başladı burada işçi arkadaşlarımızla birlikte doğan gün bize ne getiriyorsa başımız gözümüz üstüne. Atılan arkadaşlarımız işlerine geri dönünceye kadar, toplu iş sözleşmesi imzalanarak çalışanlar insan onuruna yaraşır bir ücret alıncaya, gerekli sosyal haklara kavuşuncaya kadar mücadelemiz sürecektir diyerek kararlılıklarını belirtti.

Sakarya Taşeron İşçileri Derneği Başkanı ve Vatan Partisi Milletvekili adayı Bahtiyar Bodur “Örgütlenme ve hak arama mücadelenizi yakından izliyoruz. Çalışan ve üreten emekçilerin her zaman yanında olacağız sizleri kutluyoruz. Başarınız için mücadelenize omuz veriyoruz ve başarılar diliyoruz. Dedi.

Vatan Partisi Milletvekili Adayı Murat Bölükbaşı: "Emekçi kardeşlerimizin kutsal mücadelelerinden dolayı kutluyoruz. Biliyoruz ki gördüğümüz bu mücadele azmi zaferle sonuçlanacaktır. Her zaman yanınızda olacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisinde sizin sesiniz olacağız" dedi.

Vatan Partisi heyeti direnen işçilerin alkışları ile uğurlandı.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]