Arızlı Sakinleri, Mücadelesini Yollarda Devam Ettiriyor

17 Ağustos depremi sonrası Irak hükümeti tarafından gönderilen yardım parasıyla Kocaeli'de yaptırılan Irak Arızlı Konutları'nda oturan depremzedeler, seslerini duyurmak için çıktıkları Ankara yolunda Sakarya'ya ulaştı.  

Kocaeli'den yola çıkan depremzedelerin ilk durağı Adapazarı ilçesi oldu. Adapazarı merkezine gelen depremzedeler dinlenmek için girdikleri bir çay bahçesinde birbirleriyle tartıştı. Tartışmanın taraflarından Recep Uğur birlikte yola çıktığı bir arkadaşının sözleri üzerine sinirlendi.

Sinirlerine hakim olamayan Recep Uğur tartıştığı arkadaşının üzerine yürüyünce olaya sivil polis müdahale etti. Tartışmayı başlatan ve adı açıklanmayan depremdeze gencin üzerindeki yelek çıkarılarak gruptan gönderildi. Tartışmayı başlatan genç gönderilmesine rağmen Recep Uğur uzun süre arkadaşları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Recep Uğur daha sonra arkadaşları ile birlikte Adapazarı Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.  

8 Yıldır Sıkıntıdayız

Depremzedeler adına konuşan Recep Uğur, sekiz yıldır sıkıntı çektiklerini dile getirerek, barınma haklarının ellerinden alındığını söyledi. Haklarının bürokrat ve siyasiler tarafından gasp edilmeye çalışıldığını iddia eden Uğur, şöyle konuştu:
"Site sakinleri olarak altı aydır mücadelemiz sürüyor. Biz tapu sicillerinin yasal düzenleme ile gerçekleştirilmesi ve deprem şehitlerinin kemikleri üzerinde haksız, hukuksuz oturan tüm bürokrat ve memurların siteden derhal tahliyesi edilmesini istiyoruz."

Uğur, 17 Ağustos 1999 depreminde can ve mal kaybı olan depremzedelere yardım amacıyla Irak devletinin 10 milyon dolar tutarındaki ham petrolü depremzedelere konut yapılmak üzere Türk Kızılayı'na teslim ettiğini hatırlatarak "Devletimiz ve Irak devleti arasındaki protokolde de açıkça belli olduğu üzere şu an barındığımız bu konutlar biz depremzedelere kesinlikle hibedir" diye konuştu.  

Yaşananın bir insanlık ayıbı olduğunu ifade eden Uğur, bu zulmün başrol oyuncularının Kocaeli Valiliği, İl Özel idaresi ve bürokratları, AK Parti iktidarı olduğunu söyledi. AK Parti Milletvekili Fikri Işık'a seslenen Uğur, şöyle konuştu:
"Fikri Işık diyor ki 'burada sizlere büyük bir entrika yapılmış. Fakat ne yapabilirim'. İstersen çok şeyler yapabilirsin. Mazlumun yanında olabilecek vicdani duygularını harekete geçir. Sonra hırsızların üzerine git."

Evleri Kimseye Vermeyiz

Irak arızlı konutları sakinlerinden depremzede Gülizar Yamak da Başbakan Erdoğan'a şöyle seslendi:
"Bu evleri kimseye vermeyeceğiz. Gerekirse oturduğumuz evleri yakacağız. Buradan başbakana sesleniyorum. Bu zamana kadar neden bizi aramadınız, neden gelmediniz, siz bizlere gelmediniz ama biz sizlerin yanına geliyoruz. Burada mağdur aileleriz. Canımıza kıyarlar ancak öyle bizi buradan çıkartırlar. Biz cop yemeye de, gaz yemeye de hazırız. Biz çok acılar yaşadık. Depremde eşimizi, babamızı, annemizi, çocuklarımızı, kardeşlerimizi kaybettik. Bu acıların yanında bir de evsiz kalırsak o zaman gözümüz hiçbir şeyi görmez." 

Türkiye'nin bu evlerde kuruş parası olmadığını anlatan Yamak, şunları söyledi: "Hepsini Irak hükümeti verdi. Verirken de dedi ki, 'bu parayla depremde mağdur olmuş insanlara ev yapın" ama onlar depremzedelere değil, kendi bürokratlarına yapmış evleri. Biz anladık. Ama asla evlerimizi vermeyeceğiz." 

Basın açıklamasından sonra depremzedeler Sakarya'dan ayrılarak Düzce'ye doğru yola çıktılar. 
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]