Arifiye'de YHT istasyonu çöktü!

Arifiye İlçesi\'nde yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren İstasyonu kısmen çöktü, bazı işçiler beton yığını altında kaldı.

Olay saat 17.30 sıralarında meydana geldi. Yüksek Hızlı Tren İstasyonu binası inşaatı devam ederken, henüz belirlenemeyen nedeniyle beton tavan aniden çöktü. İnşaatta çalışan işçilerden ilk belirlemelere göre 5\'i enkaz altında kalırken, bölgeye kurtarma ekipleri ve ambulanslar sevk edildi.
Arifiye ilçesinde yüksek hızlı tren (YHT) hattında inşa edilen iki katlı istasyon binasının çökmesi sonucu göçükte kalan 5 işçi hastaneye kaldırıldı.

Alınan bilgiye göre, ilçe merkezindeki eski garın yanında yapımı süren iki katlı istasyon inşaatı, beton dökme işlemi sırasında çöktü. Göçükte kalan 5 işçi, çevredekilerin ve mesai arkadaşlarının yardımıyla çıkarılarak, 112 Acil Servis ekiplerince kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediye itfaiyesi, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü ile Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, enkazda başka işçiler olması ihtimaline karşı çalışmalarını sürdürüyor.
Arifiye İlçesi'nde yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren İstasyonu'nun ikinci katında beton dökülürken çökme meydana geldi. Enkaz altından yaralı olarak çıkartılan 6 işçi hastaneye kaldırıldı. Doktorlar 3 işçinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

Olay saat 17.26'da meydana geldi. Devlet Demiryolları'nın bölgedeki en büyük istasyonu olan Arifiye Tren İstasyonu'nda Yüksek Hızlı Tren seferlerine de uygun olarak yeni yapılan istasyon binasının ikinci katına beton dökülürken çökme meydana geldi. İnşaatta çalışanlardan 6 işçi beton yığınlarıyla birlikte aşağı düştü. Diğer işçilerle çevreden yetişenler hemen müdahalede bulunarak 6 işçiyi enkaz altından yaralı olarak çıkardı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan işçilerden 3'ünun sağlık durumlarının ağır olduğu belirtildi.

Olay anında istasyon yakınında bulunan ve adını vermek istemeyen bir çalışan, çökmenin ikinci kata hazır beton dökülmesi sırasında meydana geldiğini, beton kalıpların birinci katı da çökerterek aşağıya indiğini, bu sırada 6 işçinin ikinci katta olduğunu söyledi. İlk anda, altta kalan işçiler de olduğu belirtilmesine rağmen, yapılan çalışmalarda enkaz altında başka işçi olmadığı anlaşıldı.

Zeki Toçoğlu, olay yerinde yetkililerden bilgi aldı

YHT'nin Arifiye İstasyonu inşaatı alanında enkaz kaldırma çalışmaları sürdürülürken, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Zeki Toçoğlu da gelip, yetkililerden bilgi aldı. Başkan Toçoğlu yaptığı açıklamada enkaz altında kalan işçilerin tamamının çıkarıldığını, her ihtimale karşı kurtarma ekiplerinin başka kalan olup olmadığının belirlenmesi için titiz incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Bu arada hafif yaralanan bir işçi yapılan müdahalenin ardından taburcu edilirken, diğer işçiler Yunus A., Mustafa Y., Adem B., Ali İ. ve Osman Y.'nin hastanedeki tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Çökmenin neden meydana geldiği ise incelemeler sonunda belli olacak.
Arifiye İlçesi'ndeki Yüksek hızlı Tren İstasyonu inşaatının çökme anının da hemen karşısında bulunan Arifiye İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün güvenlik kamerasınca saniye saniye görüntülendi.

Görüntülerde, inşaatın ikinci katına beton dökülürken bir anda çökme olurken, ortalık bir anda karışıyor.
Arifiye ilçesinde Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında inşaatı devam eden istasyon binasında meydana gelen göçükte yaralanan işçilerden 4'ü taburcu edildi.

Olayın ardından Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 5 yaralıdan durumu ağır olan Ali İnce'nin buradaki tedavisi sürüyor.

Göçük sırasında beton kalıbın altında kaldığı belirtilen İnce'nin, vücudunun çeşitli yerinde kırıklar oluştuğu bildirildi.

Hastanedeki tedavileri tamamlanan diğer işçiler, Yunus Akgün, Mustafa Yaşar, Adem Budak ve Osman Yaşar, son kontrollerinin ardından taburcu edildi.
Arifiye İlçesi’nde yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren İstasyonu’nda beton dökümü sırasında meydana gelen ve 5 işçinin yaralandığı çökmeye, kalıp ve iskele hatasının neden olduğu ileri sürüldü.

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Başkanı Hüsnü Gürpınar, bu olayın inşaatlarda ihmal ve denetimsizliği bir kez daha gündeme getirdiğini söyledi. Güvenlik kamerasına yansıyan çökme görüntülerini izlediğini belirten Gürpınar, şunları söyledi:

"Tamamıyla kalıp ve iskele hatasının yanı sıra ihmal vardır. Gerekli güvenliğin sağlanmaması ve denetimlerin yapılamasından kaynaklanıyor. Betonun dökülmeden önce kalıbın denetimini, şantiye şefinin yapması gerekiyordu. Şantiye şefinin yaptığı kontrolleri de şantiye idaresinin denetlemesi gerekiyor. Tamamıyla denetimsizlik var. İzlediğim görüntülerde kalıp iskelelerinde çapraz bağlantıları göremedim. Bu sebepten dolayı çökme olduğunu düşünüyorum. Kalıbın yeterli sağlamlıkta olmaması ve güvenlikte olmaması başlıca nedenlerdendir."

Savcılık olayla ilgili soruşturmayı sürdürürken, inşaattan alınan beton numuneleri de incelenmek üzere Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'ne gönderecek.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]